La anu’ și la mulți ani, de lângă Capitoliu!

De Victor Nafiru 28 Decembrie 2015, 19:15 Din vest

Crăciunul fără zăpadă e ca și nunta fără lăutari. Degeaba ai caltaboși și piftie pe masă, dacă nu ai și un pic de zăpadă în curte. De la o vreme ne-am cam împăcat cu ideea că acolo unde e Crăciun nu-i musai să fie și zăpadă. Ne-am consolat pentru că nu avem ce face. Altădată, și nu e tare mult de atunci, era și zăpadă, era și Crăciun. Azi, până și Crăciunul e altfel. Cu mai multe cântece americane și mai puține colinde de pe la noi. Cică, să fim în ton cu globalizarea.

Pe de altă parte, tot mai puțini sunt țăranii care taie porcul de Ignat. Fie că sunt prea bătrâni să-l crească, fie că s-au emancipat, iar emanciparea este boală grea, ce nu se poate trata cu una, cu două. Mai mult de atât, de când cu asomarea porcului, nici șoricele nu mai are gustul de altădată și nici ulița nu mai vuiește de guițatul porcilor. Unde mai pui că supermarketurile sunt pline de „porcării“ de tot felul, așa că nu se merită să te chinui să-l îndopi pe Ghiță tot anul. E drept, nu se compară carnea de porc crescut în bătătură cu cea a godacilor proveniți din rezerva strategică a NATO, dar asta e o altă poveste care nu face bine bilei și colesterolului. Cert este că în sate găsim tot mai puțini țărani adevărați și tot mai mulți dintre cei care deprind obiceiurile țărilor în care au ales să trăiască.

Azi, la modă sunt brazii aduși de peste mări și țări, care costă, unul, cât trei pensii de țărani care au trudit toată viața la coada vacii, fructele de mare în loc de caltaboși și cârnați, bananele, portocalele, ananasul și torturile la comandă și nu merele românești, nucile și cozonacii cu nucă, Moș Crăciun vine, în lipsa zăpezii, cu ATV-ul și nu cu sănioara, iar fandosiții nu îl mai întâmpină în pragul casei, așa cum era obiceiul străbun, ci în ținuturile calde, la 30 de grade Celsius, în șort și în bikini.

Până și președintele Iohannis a plecat din țară, fugind de Moș Crăciun. Stă și de Anul Nou în State, prilej cu care s-ar putea să meargă cu Capra și Irodul la Casa Albă, să-l sorcovească pe Obama, cu tradiționala urare românească: La anu’ și la mulți ani, lu’ Klaus să-i dați bani!

 

Autor Victor Nafiru 28 Decembrie 2015, 19:15 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii