Hai la lupta cea mare!

De Victor Nafiru 28 Februarie 2011, 22:45 Din vest
De mâine păşim în luna lui fe-martie, după cum bine ar remarca contemporanul nostru concetăţean rrom. Astăzi, însă, se inaugurează sezonul protestelor sindicale. Unele care nu au nimic cu corupţia din vămi. Un calendar încărcat, care va culmina cu un protest major în Capitală.

Ce vor sindicatele? Locuri de muncă cât mai multe, salarii decente, un Cod al muncii care să-i protejeze în faţa patronilor etc. Lesne de observat, paleta revendicărilor este amplă, pentru că şi problemele celor pe care îi apără sunt numeroase. În Occident, sindicaliştii protestează în stradă pentru majorarea salariilor chiar şi numai cu un procent-două. La noi, de fiecare dată, se porneşte de la zece procente în sus. Nu pentru că ar fi prea nesătui, ci pentru că sărăcia a devenit o povară pentru majoritatea românilor. Şi, dacă observaţi, protestele sindicaliştilor se desfăşoară respectând o anumită tematică: a salariilor, a locurilor de muncă. Numai la noi e un continuu amestec de nemulţumiri.

Pe de altă parte, putem vorbi de o încercare a sindicatelor de a spăla, oarecum, obrazul pătat al unor lideri despre care se vorbeşte că nu sunt chiar străini de contrabanda din vămi. Fum fără foc nu iese, chiar dacă lucrurile s-au întâmplat cu mulţi ani în urmă. Dacă Vasile Marica stătea liniştit în banca sa şi nu mai agita spiritele pe holurile Ministerului de Finanţe, cu siguranţă că astfel de fapte nu ar fi ajuns la urechile noastre. L-a mâncat undeva, vorba românului, iar Traian Băsescu atât a aşteptat. Ca un prestidigitator versat, a scos din jobenul prăfuit câţiva sindicalişti pătaţi care şi-au amintit că, într-o zi de miercuri, spre seară, i-au dat lui Marica nişte bani. Câţi? Nu mai contează. Puteau să fie 2.000 de euro sau numai 100. Important este că i-au dat cu titlu de şpagă.

Realitatea este că liderii sindicali nu sunt chiar ca lacrima. În douăzeci şi unu de ani de luptă de clasă, băieţii au avut grijă şi să pună deoparte, pentru zile negre. Numai amărâţii de salariaţi pe care i-au reprezentat şi manipulat de-a lungul anilor nu au avut parte de un asemenea privilegiu. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, astăzi nu ar mai ieşi în stradă.

 

Autor Victor Nafiru 28 Februarie 2011, 22:45 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate