De-a şoarecele şi pisica

De Victor Nafiru 16 Octombrie 2019, 15:25 Din vest

PSD joacă tare. Parlamentarii săi nu vor fi prezenţi în sală pentru votul de investirea Cabinetului Ludovic Orban. Era şi de aşteptat, dacă privim în urmă la şicanele venite de la Cotroceni la numirile miniştrilor social-democraţi. Liberalii trebuie să se descurce, să-i convingă pe cei din USR, PMP, UDMR, Pro România, Minorităţi şi ALDE să-şi amâne orice altă problemă şi să vină în parlament în ziua votului, în cârje, cărucioare, pe targă ori cu perfuzia înfiptă în venă. Altfel, guvernul nu va trece, procedura se va relua şi cine ştie ce surprize le va rezerva cei din PSD.

E ca o joacă de-a şoarecele şi pisica. Aşa a fost şi până acum, doar că de data aceasta rolurile s-au schimbat, PSD e cel care vrea să dicteze regulile jocului. Mai mult de atât, dacă PSD rămâne unit, nu neaparat de dragul Vioricăi Dăncilă, Puterea lasă să se înţeleagă că i s-a cam terminat „benzina“. Că a fost pregătită doar pentru demiterea lui Dăncilă, nu şi pentru susţinerea noului guvern. Nepotrivirile de caracter apărute în sânul Alianţei sunt evidente şi majore: USR nu renunţă la ideea alegerilor anticipate, Pro România ar merge cu PSD, dar doar dacă este îndepărtată Viorica de la Videle, în timp ce UDMR vrea să se păstreze intactă legea cu alegerea primarilor într-un singur tur. Greu al dracului cu atea pretenţii, iar de acest lucru poate profita PSD.

În acelaşi timp, Viorica Dăncilă are tupeu, nu glumă şi îi aruncă mânuşa lui Klaus Iohannis, riscând, în cazul în care preşedintele acceptă, să se compromită de tot în faţa naţiunii. Îl provoacă la o confruntare de unu la unu, mizând pe discursul său populist şi naţionalist potrivit căruia toţi cei care nu votează PSD sunt împotriva României. Probabil că acest lucru nu se va întâmpla în prima parte a campaniei prezidenţiale, dar este posibil să avem parte de aşa ceva în turul II al alegerilor, în cazul în care Dăncilă se va califica.

Dar până atunci, scena noastră politică va fi măcinată de „meciul“ dintre PSD şi Selecţionata din Opoziţie. Orice „accidentare“ sau „cartonaş roşu“, echivalent cu trecerea în altă tabără, va înclina decisiv balanţa în favoarea uneia dintre părţi. Şi unii, şi alţii, dar parcă mai mult Puterea „născută“ după moţiunea de cenzură de săptămâna trecută, vor face tot ce le va sta în putinţă să-şi tragă spuza pe turta lor. PSD, aflat încă la guvernare, are pârghiile necesare să schimbe soarta votului de investitură, aruncând cu bani în primăriile conduse de oamenii săi, în timp ce PNL va realiza că, pentru a ajunge la ciolan, trebuie să te mulţumeşti şi cu fasole fiartă în două ape, să nu pută aşa de rău.  

 

Autor Victor Nafiru 16 Octombrie 2019, 15:25 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii