Dar tu cine eşti, de nu dai mită?

De Victor Nafiru 24 Decembrie 2010, 08:45 Din vest
Germania şi Franţa solicită oficial amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda e pe cale să împărtăşească cererea celor două mari puteri europene. Sunt invocate lipsa de progrese privind reforma justiţiei şi ineficienţa luptei împotriva corupţiei.

Europenii nu sunt proşti. Numai noi credem că-i fentăm cu măsuri şi reforme de mântuială. Pe ăştia nu-i păcăleşti cu televizorul, aşa cum fac Băsescu şi Boc cu poporul român. Nu trebuie să stea santinelă la spatele nostru ori să ne filmeze prin vămi ca să-şi dea seama că în România securizarea graniţelor cu Moldova, Serbia şi Ucraina nu e altceva decât gargară. Contrabanda e în floare. De la ţigări, până la usturoiul adus tocmai din China. Europenii, între care se regăsesc şi nemţii, şi francezii, dar şi olandezii, au băgat bani serioşi în curul nostru pentru ca noi să fim performanţi la frontierele cu ţările necomunitare. Poliţia de frontieră a fost dotată cu mii de autovehicule puternice, multe dintre ele de ultimă generaţie, termoviziuni, pentru supravegherea fâşiei şi a apei pe timp de noapte, ne-au reabilitat vămile şi sediile de poliţie, aducându-le la standarde europene, şi, cu toate acestea, rezultatele nu se văd. Ba, mai mult, vameşii continuă să facă ce ştiu mai bine: să ia mită de la oricine intră şi iese din ţară.

Ca să nu credeţi că vorbesc prostii, am să vă relatez o întâmplare petrecută în Vama Naidăş de un oficial judeţean. După modelul lui Cuza, respectivul a vrut să vadă cu ochii lui de ce sunt în stare vameşii şi poliţiştii de frontieră. A renunţat la autoturismul oficial al instituţiei pe care o conduce, de teama deconspirării, s-a urcat într-o maşină a muritorilor de rând, cu care a intrat în Serbia prin Vama Moraviţa. La revenirea în ţară, a optat pentru Naidăş, convingându-se de practicile din această vamă. Când i-a venit rândul la control, a avut proasta inspiraţie să-l întrebe pe vameşul din faţa sa: „Şi eu trebuie să dau mită?“, la care funcţionarul statului l-a privit surprins de tupeul lui: „Dar tu cine eşti, de nu dai mită?“ În faţa nesimţirii vameşului, respectivul şi-a declinat identitatea. Răspunsul a fost unul năucitor: „Şi ce dacă eşti, cine eşti? Regula e aceeaşi“.

Credeţi că vameşul respectiv a păţit ceva? Într-o ţară ca Franţa, Germania sau Olanda, ar fi fost zburat automat din serviciu. În cazul de faţă nu s-a întâmplat aşa. Deşi s-a întocmit un raport către superiorii săi, vameşul a primit o pedeapsă simbolică: mutat disciplinar, pentru o lună, în altă vamă. Dacă unui oficial i se răspunde pe acest ton, ce i se poate întâmpla unui om obişnuit? O întrebare la care nu e nevoie să răspundă Uniunea Europeană. Ea doar constată că nu ne-am făcut temele aşa cum ar fi trebuit, iar noi le-am tocat euroii.

 

Autor Victor Nafiru 24 Decembrie 2010, 08:45 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate