Avem speranţe. Ce facem cu ele?

De Victor Nafiru 20 Februarie 2011, 18:40 Din vest
Uniunea Social-Liberală a fost creată să dăinuie până prin 2020. Cu acest gând au pornit la drum Victor Ponta şi Crin Antonescu. Asta ar însemna câştigarea următoarelor două mandate, plus preşedinţia din 2015. Personal, nu cred că un mecanism de o asemenea construcţie politică va funcţiona. Cel puţin în teritoriu.

Dacă la vârf lucrurile se vor armoniza într-un fel sau altul - deşi nici acolo nu este exclus să apară celule de rezistenţă în interiorul celor două partide -, altfel va fi situaţia la nivelul filialelor judeţene. Imaginaţi-vă scenariul care se conturează în perspectiva alegerilor de anul viitor, ca să înţelegeţi frustrarea ce-i va cuprinde şi pe unii, şi pe alţii. Cu un pesedist făcând campanie pentru un candidat liberal. Sau cu un liberal îndemnându-şi susţinătorii tradiţionali ca să voteze un candidat de Stânga.

În ţările cu tradiţie, precum Germania sau Italia, ar fi de înţeles şi de acceptat într-un moment de cumpănă pentru naţiune. Nu şi la noi, unde social-democraţii sunt percepuţi ca apărătorii idealurilor celor necăjiţi, în timp ce liberalismul e privit ca un concept politic menit să-i slujească pe cei bogaţi şi parveniţi. Acest lucru au avut grijă să ni-l transmită predecesorii lui Ponta din anii ’90. Să ne amintim campaniile duse împotriva ţărăniştilor şi liberalilor. De felul în care s-au câştigat alegerile pe seama naivităţii electoratului, speriat că se vor întoarce boierii şi industriaşii din perioada interbelică, iar ei vor rămâne din nou fără pământ, fabrici şi uzine. Cel puţin din această perspectivă, USL va avea o problemă a cărei rezolvare depinde de percepţia fiecăruia, dar şi de modul în care se va reuşi să se treacă peste orgolii şi resentimente.

Pe de altă parte, dacă Uniunea Social-Liberală a fost gândită doar pentru înlăturarea PD-L şi a lui Traian Băsescu de la Putere, este clar că va da rateu. Pentru că, în pofida declaraţiilor celor doi lideri, se va întâmpla ca şi până acum: vor schimba din funcţii activiştii PD-L şi îi vor pune pe ai lor, în timp ce noi, oameni simpli, liberali ori social-democraţi, vom rămâne doar cu idealurile.

 

Autor Victor Nafiru 20 Februarie 2011, 18:40 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate