Avem avioane ruginite şi un preşedinte bâlbâit

De Matei Mircioane 25 Martie 2011, 23:31 Din vest
Preşedintele Traian Băsescu a oferit ţării şi lumii un exemplu de prestaţie jalnică în ce priveşte politica externă. S-a bâlbâit, ca un elev prins cu lecţia neînvăţată. Este vorba despre declaraţia, care este mai mult o nondeclaraţie, cu privire la poziţia României faţă de situaţia din Libia.

După ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat intervenţia armată în Libia, împotriva lui Gaddafi şi a trupelor sale, Băsescu a ieşit la televiziunea publică şi a declarat că va ieşi cu o declaraţie (!) după ce NATO va stabili un plan de operaţii şi după ce NATO va stabili directiva de operaţii. După, după, după... La insistenţele jurnaliştilor cu privire la poziţia României „înainte de după”, Băsescu a spus că nu are nici un rost ca România să se pronunţe: „Nu cred că e nevoie de vreo reacţie câtă vreme nu e luată nici o decizie a NATO. Vom fi acolo când NATO va lua o decizie”.

Apoi, Băsescu a vrut să lase să se înţeleagă că ambasadorul României la NATO are un mandat precis cu privire la poziţia României, dar din discuţii a reieştit că madatul este acela că România nu are nici o poziţie. Pe urmă, din lac, în puţ, Băsescu a spus că nu a prezentat nici un punct de vedere oficial, ci şi-a exprimat nişte puncte de vedere. Bâlbâială în toată regula.

Dacă l-am acuzat de multe rele pe Băsescu, niciodată nu l-am acuzat că este un nehotărât. Dimpotrivă, deciziile, declaraţiile sale, atitudinea lui au creat imaginea unui preşedinte dintr-o bucată, care ştie ce vrea. Acum, s-a ales praful de această imagine. Dar nu imaginea lui Băsescu e problema, ci imaginea pe care o creează României în lume şi în cadrul alianţelor în care este România angajată. Am înţeles că nu avem capabilităţi militare pentru a participa la o intervenţie militară în Libia. Şi, chiar dacă aveam, poate că tot nu era necesar să ne angajăm în aceste operaţii. Dar aceste lucruri trebuie spuse clar. Aşa cum a făcut-o Polonia, care a anunţat că sprijină politic intervenţia în Libia, dar nu va participa militar.

Pe urmă, mai e şi adevărul care se iţeşte limpede prin încâlceala declaraţiilor: dragi români, avem o armată de toată jena. Avioanele noastre sunt de patrulare, nu de război. Aha, avem câteva avioane şi alea ruginite! Da, dar avem generali şi colonei cu pensii de zeci şi sute de milioane, care n-au luptat în nici un război, ci şi-au „jertfit” viaţa ciocnind pahare de whisky (sau votcă, după caz), pregătind armata pentru paradele de sărbătoare! Bună treabă. Când am mai spus asta, mi-au sărit unii în cap, că poate n-au luptat, dar, uite, vin vremuri grele, trebuie să dăm pensii mari măcar piloţilor de avioane, fiindcă aceştia stau gata să lupte pentru pacea mondială. Pe dracu! La ce-or fi bune avioanele alea? Da, am aflat: pentru patrulare. Şi, cum spuneam, pentru parade militare. Sau, poate, pentru fugă?

Îmi vine în minte bancul acela, din „epoca de aur”, când URSS, aflată în conflict cu China, a cerut ajutor statelor din Tratatul de la Varşovia. Conducerea Albaniei s-a întrunit în şedinţă ca să decidă cu ce să-i ajute pe sovietici. Unul dintre tovarăşi a propus să trimită un tanc. După mai multe ore de dezbateri, altul a făcut o propunere îndrăzneaţă: „Tovarăşi, eu propun să le dăm pe amândouă!”.

Dincolo de glumă, sintetizând la maximum: avem o armată de toată jena şi un preşedinte bâlbâit.

 

Autor Matei Mircioane 25 Martie 2011, 23:31 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate