Să tot fii arestat la domiciliu

De Victor Nafiru 16 Decembrie 2015, 11:04 Din vest

Pentru Paul de România și Remus Truică, justiția s-a dovedit înțelegătoare. Poate prea înțelegătoare Le-a dat arest la domiciliu, deși oamenii ăștia au produs un prejudiciu statului de 136 de milioane de euro. O sumă pe care bogații lumii o adună de-a lungul a două-trei generații și nu  într-o lună-două, mituind parlamentari, directori și funcționari ai statului.

Pentru un prejudiciu atât de mare, în alte părți ale lumii se primesc pedepse de zeci, și chiar sute de ani. La noi, Paul și Truică  sunt plasați în arest la domiciliu, să-și bea cafeau dimineața și ceaiul de la ora 5. Iar dacă se întâmplă așa, mă gândesc, fie că procurorii DNA nu au probe suficiente împotriva celor doi, deși mă îndoiesc, fie că au dat peste un judecător milos, ce nu-și încarcă sufletul cu sentințe aspre în Postul Crăciunului.

Paul a stat câteva ore în arestul poliției și i s-a făcut rău de la inimă. Normal, aproape toți care ajung în pușcărie pățesc la fel: se simt îngrețoșați și își amintesc și de bolile suferite în copilărie. În libertate nu au nici pe dracu. Singura lor grijă este cum să fure fără să-i miroase ANAF, DNA și DIICOT. Sunt lei-paralei și nimeni nu le stă în cale.

În boxă, sunt precum mieii la tăiat, iar uneori reușesc să-i înduplece pe magistrați, invocând legislația europeană. Cel care fură de foame nu va avea niciodată norocul unor infractori cu ștaif. La găinari, e simplu: Te-am prins, te-am reținut 24 de ore, dus la instanță și condamnat urgent. La oameni ca Paul de România și Truică lucrurile se schimbă. Dacă ar fi fost vorba doar de o pâine sau o găină furate, nu ar fi fost nicio problemă, dar așa... Așa trebuie probe peste probe, recursuri, contestații, expertize, evaluări, martori cât mai mulți. În plus, după o condamnare de un an-doi, rămâi și cu averea clădită pe furăciune și cu conturile din străinătate doldora de bani. Altfel spus, se merită să te trambaleze puțin de la o instanță la altă, ca să rămâi cu ce ai furat.

Câți ca Truică și Paul de România or mai fi în țara asta și așteaptă să fie arestați la domiciliul cu zeci de încăperi, piscine, helioport, cinematografe și câte și mai câte? Greu de spus. Cert este că, la cât s-a furat în ultimii 25 de ani, România ar trebui să fie țara cea mai săracă din lume. Și, totuși. Zi de zi DNA și DIICOT ne dă câte un exemplu, parcă să ne demonstreze cât de departe am fi fost dacă nu ar fi existat un Truică, un Paul și lista lor nesfârșită.

 

Autor Victor Nafiru 16 Decembrie 2015, 11:04 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii