Aparatul de taxat al partidului

De Victor Nafiru 06 Septembrie 2016, 08:57 Din vest

Peste fix trei luni și șase zile, ne vom prezenta la urne pentru a ne alege parlamentarii. Practic, vom decide viitorul României pentru următorii patru ani. În acest context, votul nostru este important, dar nu și decisiv pentru că, după cum ne-am obișnuit, guvernele se fac după constituirea majorității în parlament și se desfac în funcție de factorul politic ori de presiunea străzii. A unei părți din stradă.

Cu trei luni și șase zile înainte de acest eveniment, partidele încă nu sunt hotărâte pe cine să mizeze în alegeri. Doritorii sunt mulți, locurile eligibile de pe liste sunt puține. Misiune grea pentru șefii de filiale sau de partid care decid cine sunt cei mai merituoși dintre toți candidații. În principiu, toți sunt valoroși, plini de elan și animați de cele mai bune intenții. Practic, e nevoie de o departajare. Uneori, sau de cele mai multe ori, subiectivă. Partea financiară cîntărește și ea în această ecuație. Ca să ajungă în Camera Deputaților sau în Senat, un candidat trebuie să-și aducă și aportul la bunăstarea partidului. În principiu, prin donații. Mai mult sau mai puțin la vedere. Cele oficiale e musai să se încadreze în limitele legii. Celălalte, depinde de pușculița fiecărui candidat. Din acest punct de vedere să nu ne mai mire faptul că ajung în parlament toții neaveniții în politică.

Primii care au publicat „tarifele“ pentru candidați sunt cei de la ALDE. Este vorba de 63.000 de lei pentru fiecare candidat, ceea ce reprezintă echivalentul a 60 de salarii minime brute pe economie sau, 14.000 de euro, dacă convertim în valută. Nu știu dacă este mult sau puțin, dacă candidații sunt sau nu mulțumiți de hotărârea luată. Pentru un amărât din pătura de jos a societății, suma este enormă. Cu banii ăștia ar putea să treacă boierește nu doar peste iarna ce stă să vină, să-și plătească la timp ratele la bancă, întreținerea la bloc. Nu și pentru cel care vrea să se vadă în Parlamentul României cu orice preț, acolo unde, practic, ajung cei mai buni dintre cei mai buni politicieni.

În afară de cei de la ALDE, nicio altă formațiune politică nu și-a făcut public cunoscute tarifele pe care le va percepe de la candidați, însă vă asigur că valoarea acestora e cu mult mai mare decât cea oficială. Aparatul de taxat al partidului e mereu dereglat sau, dacă vreți, este în permanență în contratimp cu verificarea metrologică...

 

Autor Victor Nafiru 06 Septembrie 2016, 08:57 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii