Ai noştri tineri...

De Victor Nafiru 05 Iulie 2011, 22:32 Din vest
Rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat din acest an au surprins o ţară întreagă, deşi, ca să fim corecţi, cunoşteam de mult faptul că totul se transformase într-o caricatură de examen.

Elevii strângeau banii la începutul anului şcolar, comitetul de părinţi contacta comisia de examen, unii dădeau dreptul, alţii îl primeau şi toată lumea era mulţumită. Douăzeci de ani s-a procedat doar aşa. De-o parte mituitorii, iar de cealaltă parte, mituiţii.

Aşa s-au născut generaţiile deştepte care au ridicat gradul de promovabilitate la peste 95 la sută. Începusem să speriem Europa şi America cu deşteptăciunea copiilor noştri, dar ei săracii ieşeau din liceu fără să ştie să rezolve o ecuaţie de gradul unu, să comenteze un text literar ori redacteze o cerere de mână.

Ceea ce s-a întâmplat la Bacalaureat este şi o consecinţă a politicii promovată de toţi miniştrii ce s-au perindat la conducerea ministerului Educaţiei. Una de promovare a non valorilor şi, care acuma, s-a întors ca un bumerang împotriva sistemului. Oricât i-ar deranja pe unii, trebuie spus că şcoala românească este plină de dascăli care şi-au luat bacalaureatul mituind cu bani şi mâncare comisiile de examinare. Degeaba încercăm să ne ascundem după deget şi să aruncăm pisica moartă în curtea ministerului. Funeriu are păcatele lui, nenumărate, dar de data aceasta nu poate fi acuzat de faptul că elevii au fost bâtă la toată materiile.

Din păcate, generaţia de acum, pe care mulţi încearcă să o blameze în fel şi chip, excelează doar la capitolul imagine: băieţi şi fetiţe de fiţe care îşi etalează ţoalele scumpe, maşinile puternice ori telefoanele de mii de euro. Unui asemenea elev, care este produsul societăţii în care trăieşte, este greu să-i faci o observaţie de bun simţ. În faţa lui, întotdeauna un dascăl se va simţi umilit. Numai e ca în urmă cu 30-40 de ani când unei eleve i se permitea accesul la şcoală doar dacă purta uniformă, număr pe mână sau funtiţă pe creştet. Cine şi-ar fi permis pe atunci să îmbrace blugi, să vină cu decolteul ca la parada modei sau să poarte ciorapi lycra?

Tot răul spre bine, deşi nu văd o soluţie pe termen scurt, dar să ne bucurăm că un astfel de examen nu se susţine la absolvirea facultăţii, că ar fi prăpăd.

 

Autor Victor Nafiru 05 Iulie 2011, 22:32 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate