Ai noştri sunt mai puţin hoţi decât ai voştri

De Victor Nafiru 13 Februarie 2011, 23:22 Din vest
Lupta pentru putere în România a ajuns în faza în care principalii protagonişti ai scenei politice cred că oamenii lor au fost sau sunt mai puţini hoţi decât ai adversarilor. În fiecare seară dezbat la televizor problema hoţiei generalizate, îşi numără infractori, cu şi fără dosar penal, îşi aruncă vorbe de ocară şi pe toţi îi îngrijorează soarta amărăşteanului.

Ce înţelege telespectatorul român din această bălăcăreală cu iz de hazna? Păi ce să înţeleagă? Că toţi sunt nişte panglicari, coate-goale, făţarnici şi linge-blide. Toţi o apă şi un pământ. Asta e percepţia. De douăzeci de ani, sunt unii şi aceiaşi care ne amărăsc existenţa. Au venit, au plecat şi iarăşi au venit la ros osul. Cum le-a fost norocul. Unii au stat mai mult timp şi au avut timp să belească tot ce s-a putut, alţii s-au mulţumit cu o guvernare-două. Dar asta nu înseamnă că au furat mai puţin decât alţii. Că au fost mai de omenie ori de cuvânt. Doar în campaniile electorale sunt altfel. Atunci mint la grămadă. Se întrec în tot felul de elucubraţii. Fără pic de jenă. Fără teamă de Dumnezeu. Apoi se aşterne tăcerea. Doi-trei ani, până se apropie alegerile celelalte. Sau aşteaptă să vină un moment ca acesta, generat de criză.

Deci, care fură mai mult, după cum s-ar întreba un politician: ai noştri sau ai voştri? Vameşii şi poliţiştii de frontieră puşi de PD-L sau cei schimbaţi la începutul acestui mandat? Care sunt mai flămânzi? Primarii şi oamenii de casă ai actualei puteri ori activiştii din vremea guvernării PNL şi PSD? Care dintre ei vi se par mai nesimţiţi? Mai nesătui?

Eu cred că toţi, deopotrivă. Şi unii, şi alţii au fost, sunt şi vor rămâne la fel. Cum la fel vom rămâne şi noi, atâta timp cât vom sta cu mâinile în sân şi ne vom holba seară de seară la televizor. Indiferenţa noastră îi face să se creadă nemuritori. Deasupra noastră şi a ceea ce a mai rămas din această ţară. În douăzeci de ani de capitalism sălbatic, au avut grijă să distrugă şi să fure tot ce se putea. Am ştiut, dar cu toate astea i-am votat de fiecare dată, cu speranţa că nu vor mai veni la televizor să-şi numere hoţii şi să-şi contabilizeze fărădelegile comise în toţi aceşti ani.


 

Autor Victor Nafiru 13 Februarie 2011, 23:22 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate