România, ţara care migrează încet, dar sigur

De Victor Nafiru 21 August 2017, 21:48 Din vest

Ori de câte ori în Europa se comite un atac terorist, are loc un accident feroviar sau alt eveniment tragic, ne gândim invariabil dacă printre victime se află şi români. Indiferent dacă nenorocirea are loc în Spania, Anglia sau Germania şi indiferent de numărul victimelor. S-a creat un reflex care ne apasă de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva. Şi cu cât dimensiunea atacului este mai mare, cu atât mai mare e pericolul să existe şi concetăţeni de-ai noştri. Aşa s-a întâmplat şi ieri la Barcelona, în cartierul istoric Las Ramblas. E drept, de data aceasta rănitul este un turist venit în vacanţă în Spania şi nu unul dintre sutele de mii de români care trăiesc aici, dar problema de fond rămâne.

Prezenţa concetăţenilor în apropierea unor astfel de evenimente tragice nu trebuie să mire pe nimeni, în condiţiile în care 3,4 milioane de români trăiesc în afara ţării, ceea ce plasează România pe locul IV al unui top neoficial privind migraţia în Europa. Dintre fostele ţări comuniste, doar Polonia este înainte cu 4,4 milioane de oameni. Institutul Naţional de Statistică vorbeşte  de 2,4 milioane de români plecaţi din ţară, însă datele ONU spun cu totul altceva. În 25 de ani am pierdut 17% din populaţie doar prin migraţie, iar fenomenul nu dă semne de stopare ori de regres. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici cu Iugoslavia din vremea lui Tito. Sârbii se împrăştiaseră şi ei, dar mai pe lângă casă, cum vine vorba, în Austria şi Italia. Noi, nu. Găsim români în Islanda, în Norvegia, Suedia şi Danemarca, în Regatul Unit, în Cipru, Malta, Luxemburg  şi chiar Gibraltar, ca să nu mai vorbim de Italia, Germania, Belgia, Austria sau Spania.

În astfel de situaţii este normal ca atunci când într-un oraş european  explodează o bombă sau un terorist intră cu maşina într-un grup de oameni să ne gândim la ce e mai rău. Şi ca un făcut, aproape de fiecare dată se nimereşte să treacă pe acolo unul de-al nostru, fie că a fost vorba de Nisa, Stockholm, Berlin, Paris, Londra sau Barcelona, cel mai recent act de terorism din cele opt din ultimul an, toate comise după acelaşi tipic al maşinilor intrate în mulţime.

 

Autor Victor Nafiru 21 August 2017, 21:48 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii