Republica Teleorman

De Victor Nafiru 17 Ianuarie 2018, 11:51 Din vest

Istoria lumii ne-a oferit câteva nume celebre de republici care, într-un fel sau altul, au reprezentat ceva pentru timpurile în care au existat. Mă gândesc la Republica de la Vichy, la cea de la Weimar ori de Republica Salo, condusă de Ducele Benito Mussolini, aservit Wehrmactului. Altele, precum Republica de Ploieşti, au exitat doar în folclorul local ori izvorâte din pana unor scriitori celebri, aşa cum a fost Caragiale. Până la urmă, şi unele, şi altele s-au dovedit efemere, precum baloanele de săpun.

La mulţi ani distanţă de Republica lui Nenea Iancu, iată că din negura tanziţiei, ignoranţei, indiferenţei, sărăciei şi neputinţei PSD de a-şi respecta electoratul tradiţional, stă să se nască Republica Teleorman a lui Liviu Dragnea. Cu un ministru în Guvernul României şi mulţi alţi secretari şi directori în ministere şi în fruntea agenţiilor statului, teleormănenii sunt îndreptăţiţi să ceară o republică care să fie doar a lor, mai ales acum când propunerea de prim ministru al ţării vizează o fiică de seamă de pe plaiurile de la nord de Dunăre, Vasilica Viorica Dăncilă. Dintre toţii fiii şi fiicele poporului PSD, Liviu Dragnea s-a oprit la această tovarăşă credincioasă care până acum nu i-a ieşit din vorbă şi nici calea nu i-a tăiat liderului absolut într-un partid în care una se vorbeşte seara, alta se votează în CEx.

De ce ar putea judeţul Teleorman să devină republică. Pentru că are ape, nu neaparat repezi şi cristaline, câmpii mănoase şi întinse (ce dacă sunt cumpărate de străini? O naţionalizare oricând poate să apară), Dunărea îi este vecin strategic, iar sărăcia este la ea acasă. E adevărat, oamenii, cei bătrâni, bineînţeles, sunt harnici, însă bunăstarea se prinde de ei ca apa de penele gâştii. Politic, PSD este la el acasă, cu activişti, conducători, portari şi şoferi cu carnet de partid, electorat care şi-ar da votul în fiecare zi pentru Liviu de la Bucureşti. Şi-ar retrage din ministere şi instituţiile statului trupele înregimentate politic, şi-ar face propriile legi ale justiţiei şi s-ar pune pe treabă.

Vă daţi seama ce criză ar genera în partidul de guvernămât o astfel de mişcare? Însă, beneficiul cel mai mare îl va avea Liviu Dragnea care, în sfârşit, îşi va vedea visul cu ochii, acela de deveni preşedintele republicii!

 

 

Autor Victor Nafiru 17 Ianuarie 2018, 11:51 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii