Cresc pensiile. De unde bani?

De Victor Nafiru 04 Februarie 2011, 22:36 Din vest
Guvernul anunţă că va majora pensiile cu 15 procente. Dar nu pe toate, ci doar pe ale acelora care au fost încadraţi în grupele I şi II de muncă. Sunt vizaţi foştii mineri, siderurgiştii şi cei ce au lucrat în sectoarele calde. Decât deloc, e bine şi aşa. Înţelegem că, în curând, intrăm într-un an electoral, dar nu putem să nu ne gândim la măsurile luate până acum împotriva pensionarilor.

La sfârşitul anului trecut, aceloraşi oamenii le-au fost ciuntite veniturile cu 5,5 procente, în calcul intrând toate pensiile mai mari de 740 de lei. Motivul? Nu mai erau bani la buget. Iată că, peste noapte, Guvernul îndulceşte tonul referitor la măsurile de austeritate şi schimbă placa. Să fi făcut Executivul o economie atât de mare, încât să-şi permită să majoreze pensiile a cel puţin 1,7 milioane de persoane, în medie cu 90 de lei? Sau Ali Baba al politicii româneşti o fi dat peste vreo comoară şi noi nu ştim de ea? Greu de spus. Că dacă stau şi mă gândesc, creşterea economică se lasă în continuare aşteptată, în timp ce averile oamenilor puterii sporesc de la o zi la alta. Iar în ce priveşte împrumuturile de la FMI, ne împrumutăm într-o veselie.

Aş spune că ceva nu e logic în toată această poveste. Bani nu sunt, dar pensiile cresc. Că aşa ne-au tot aburit Boc, Băsescu şi miniştrii lor. Parcă văd că mâine-poimâine se vor majora şi veniturile bugetarilor, ale şomerilor ori ale celor asistaţi social. Nu e nimic rău în asta. Într-o ţară normală, pe contribuabil nu-l interesează prea mult politica financiară a guvernanţilor. Dar într-o Românie plină de minciuni şi de ură, lucrurile se schimbă. Timp de mai bine de un an, eu, Guvernul României, vă tai vouă pensiile, salariile, indemnizaţiile şi tot ce înseamnă o formă de plată, şi apoi, dintr-o dată, încep să devin darnic. Un fel de Moş Crăciun, după calendarul din Burkina Faso. Nu vi se pare ciudat?
Sigur, Puterea va spune că, între timp, s-au făcut economii de sute de milioane de euro. Că situaţia e sub control, cel puţin din acest punct de vedere. Dar atunci de ce s-a tot aruncat cu noroi în Guvernarea Tăriceanu, sub care s-au mărit şi salariile şi pensiile? Sau te pomeneşti că mărinimia portocaliilor are drept scop doar să lase o moştenire grea viitoarei guvernări?

Este şi acesta un subiect pe marginea căruia se poate vorbi mult.


 

Autor Victor Nafiru 04 Februarie 2011, 22:36 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate