Viata din si de dincolo de Galaxia Caii Lactee!

De Virgil Andronescu 15 Octombrie 2013, 15:54 Cultura Brailei
Joi, 10 octombrie a.c., dramaturgul Ion Balan si-a lansat doua volume de proza stiintifico-fantastica- ,, Invazia extraterestra’’ si ,,Odiseea spatiala a Terrei catre alte lumi’’, evenimentul a avut loc in sala de la parterul Bibliotecii Judetene ,,Panait Istrati’’ din Braila. Ambele volume au fost editate de catre Editura PIM din Iasi si contin fiecare in parte cate 174, repectiv 168 pagini. De pregatirea acestui eveniment s-a ocupat- realizand afisul, poetul si jurnalistul Mihai Vintila- propietarul si redactorul sef al ziarului on-line InfoEst.ro, acesta realizand si grafica de coperta a cartilor.

Dramaturgul Ion Balan- membru vechi al Uniunii Scriitorilor din Romania si fost director al Teatrului ,,Maria Filotti’’ din Braila, dupa o lunga si exceptionala cariere in teatru si teatru pentru copii, a abordat- cu la fel de mare succes, proza stiintifico-fantastica. Dincolo de tiparitura exceptionala a cartilor la Editura PIM din Iasi, cele doua volume S.F. aduc in fata cititorilor- impatimitilor de stiintifico-fantastic, o viziune personala, prin tratarea subiectelor, in ceea ce priveste Omul- cu microuniversul sau interior, in relatia cu macrouniversul in care a aparut si in care traieste: ,, Ca totii muritorii Terrei, privesc Cerul cu nemarginirea lui, si visez ajutat de cel mai perfect computer viu din Univers, CREIERUL OMULUI…’’, am citat din Nota de autor ce deschide- cum nu se putea mai bine, ,,Odiseea Spatiala a Terrei catre alte lumi’’, cel de al doilea volum lansat joi, 10 octombrie.

Subiectul cartii, cel putin volumul al II-lea pe care l-am primit cu autograful autorului, tratarea unor probleme si problematici fundamentale ale Omului si Umanitatii, sunt asezate in paginile romanelor- cu har divin, cu stiinta documentarii minutioase si profunde a literatului ce doreste- si prin metode studio si tehnici literare deosebite, sa-si capteze publicul si sa-l fascineze ireversibil. Continutul si forma, stilul personal-original de a pune cuvantul in pagina, delicatetea- uneori, alteori duritatea exprimarilor si expresiilor, terminologia folosita de domnul Ion Balan in aceste carti de proza S.F., construiesc aceste prime doua volume pe terenul solid al stiintei, creind in acelasi timp un adevarat si real taram al visarii: ,,O ipotetica invazie a Terrei de trei planete si un razboi Galactic’’ ce au fost ,, anihilate in ziua Judecatii ‘’invadatorilor’’ in fata Tribunalului Galactic de aparitia unui extraterestru dintr-o alta lume, care recunoaste ca el este vinovat de starea de razboi in care s-a aflat Confederatia’’ planetelor ce s-au afiliat la un moment dat in  Galaxia Caii Lactee.
    
Dramaturgul Ion Balan a scris mult teatru- si teatru de calitate ( ,,Martor si judecator’’- despre viata scriitorului Panait Istrati, piesa pentru care a si fost primit in U.S.R.- Luand Premiul U.S.R. ).

Autorul celor doua volume lansate joi, 10 octombrie a.c., este doar- dupa cum spune domnia sa la finalul Notei de autor, doar ,,Un muritor al Terrei pregatit sa plece clandestine prin Univers!’’ Dupa ce doar am rasfoit cartea ,,Odiseea Spatiala…’’ si dupa cum il cunosc pe autor, indraznesc sa spun ca Ion Balan nu este doar un dramaturg, de fapt un scriitor, curajos ci si un Om ce isi asuma placerea realismului si visarii in lumea noastra dar si catre alte lumi presupuse a exista in Univers, un Om ce cuteaza si reuseste cu deplin succes asumarea propriului microunivers interior- pe care toti ar trebui sa ni-l descoperim si sa ni-l asumam, un Om cunoscator de Taine si Secrete ale omenirii- dincolo de cele vazute si nevazute. Ion Balan nu este un oarecare ,,muritor de rand’’, este Omul descifrarii si incifrarii- dincolo si dincoace a tot ceea ce numim metafizica, Omul dispus sa exploreze labirinturi imaginate ori imaginate.
         
Adelina Pop a fost anfitrionul manifestarii literare de inalta tinuta, iar despre volume au vorbit profesorul Dumitru Anghel- critic literar, care a punctat faptul ca cele doua volume sunt singurele si, deci, o premiera in peisajul literar brailean, iar Mihai Vintila, poet si redactorul cartilor lansate. Autorul, dramaturgul Ion Balan, a vorbit despre Tainele si misterele Universului, despre Oameni si extraterestrii.

Concluzionez cele cateva cuvinte despre acest eveniment, citandu-l pe domnul Ion Balan, autorul cartilor S.F.: ,, Atunci, cu nesabuinta unui muritor, cu pixul am scris ‘’o poveste’’ in care actorii sunt insa oameni din alte lumi Astrale diferite; deci acum piesa este jucata de oameni din mai multe lumi din Marele Univers!’’

La finalul lansarii volumelor ,, Invazia extraterestra’’ si ,, Odiseea spatiala a Terrei catre alte lumi’’, a avut loc sesiunea de autografe si discutii libere despre S.F.


 

Autor Virgil Andronescu 15 Octombrie 2013, 15:54 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii