LES DAMES DE BUCAREST. 365 DE FEMEI DESENATE DE GEORGIANA CHIȚAC ÎN 365 DE ZILE

De Comunicat 04 Martie 2022, 13:11 Cultura Brailei

vernisaj braila les dames du bucharest

Muzeul Brăilei are deosebita plăcere să vă invite sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 11 la vernisajul expoziției „Les dames de Bucarest”, semnate de graficiana Georgiana Chițac. Expoziția aduce laolaltă 170 de lucrări din cele 365 care alcătuiesc ambițiosul proiect artistic derulat de Georgiana pe tot parcursul anului trecut.

„Les dames de Bucarest” a început cu o provocare adresată propriei creativități și puteri de auto-disciplină: Georgiana și-a propus să deseneze o femeie în fiecare zi, începând cu 1 ianuarie și terminând cu 31 decembrie 2021. Rezultatul este copios și foarte variat ca expresie grafică, probând o mare acuitate a observației și o știință de a găsi de fiecare dată mijloacele de interpretare potrivite. Răspunsul prompt la datele realității are și o dimensiune documentară implicită, perfect conștientizată și asumată de artistă. Cele 365 de femei bucureștene desenate de Georgiana – mascate, preocupate, grăbite sau în repaus vremelnic – sunt tot atâtea ipostaze ale feminității în complicatul an 2021. Fiecare desen este un exercițiu de cunoaștere, de atenție, de inteligență grafică și, nu în ultimul rând, de empatie.

După un traseu sinuos, care părea, la un moment dat, să o orienteze către o profesie în domeniul economic, Georgiana Chițac a decis să-și urmeze talentul și, din 2009, a optat definitiv pentru o carieră în ilustrație. A lucrat cu precădere ilustrație comercială și ilustrație pentru copii, dar și-a încercat penița și în ilustrația editorială, pattern design și grafică de șevalet. Este membră a Clubului Ilustratorilor din 2012 și tot de atunci expune constant, fie în cadrul proiectelor derulate de Club, fie alături de alți graficieni. A publicat până acum paisprezece cărți în calitate de ilustrator și, mai recent, una în calitate de autor („Pe scări în sus”, 2020, cu ilustrații de Oana Ispir). Ultimul proiect editorial, intitulat „Cea mai dragă familie din lume” (2021), o descoperă în dubla calitate de scriitor și artist.

Organizator: Alina-Ruxandra Mircea, Șef Secția Artă
Echipa tehnică: Rodica Liliana Gâță, Sorin Filoti, Nela Păun, Vladimir Smaznov

Vernisaj în prezența artistei: sâmbătă, 5 martie, ora 11
Galeria „Gheorghe Naum” | 04 – 27.03.2022
miercuri – duminică, 09:00 – 17:00 | intrarea gratuită

 

 

 

Autor Comunicat 04 Martie 2022, 13:11 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii