Transfagarasanul asa cum a fost de col.(r) Ion Bratu

De Alexandrina Iordache 27 Septembrie 2013, 00:34 Cultura Brailei
Marti, 24 septembrie 2013, in prezenta unui public numeros, la Cercul Militar Braila a avut loc lansarea cartii "Transfagarasanul, asa cum a fost" de col.(r) Ion Bratu. Moderatorul evenimentului a fost gl.bg.dr. Mircea Vladu, Comandantul garnizoanei Braila.

Col.(r) Ion Bratu, originar de pe meleaguri argesene, este poet, prozator, autorul unei teorii filosofice si artist. A scris peste 20 de lucrari din care 12 tiparite, are peste 1500 de lucrari de arta plastica, pe 10 cicluri tematice.

De altfel, in holul Cercului Militar a fost amenajata si vizionata o expozitie de lucrari de arta plastica ale col.(r) Ion Bratu dar si cateva volume ale autorului: "In cautarea armoniei", "Teoria conservativ-rezonantista", "Ce sunt valorile militare", "Flacare verde" si "Transfagarasanul, asa cum a fost", Editia a II-a revizuita si adaugita, carte a carei lansare urma sa aiba loc.

"Cartea de fata este dedicata fauritorilor Transfagarasanului - una dintre constructiile emblematice ale Romaniei", cu acest "Argument" isi incepe autorul cartea dedicata "Constructorilor Transfagarasanului, cu admiratie si recunostinta pentru realizarea unei lucrari ce poate concura oricare dintre minunile lumii".

Parca pentru a introduce cititorul in istoria nasterii Transfagarasanului, care ca orice ctitorie presupune si sacrificii umane, inainte de a cunoaste fapte si oameni, facem cunostinta cu Imnul Transfagarasanului, creatie proprie:

"Oricine-ati fi de pretutindeni
veniti in fiecare an
ca sa vedeti minunea noastra,
veniti pe Transfagarasan.
......
In defileu, sub clar de luna
se vad si azi, trudind soldati,
ramasi asa, sculptati in stanca,
cu stanca-n veci ingemanati.

Nu s-au lasat inca la vatra,
vegheaza-n posturile lor
si dac|ar fi la o comanda,
vor face alte trecatori."

De altfel, moderatorul evenimentului gl.bg.dr.Mircea Vladu pe langa prezentarea facuta autorului s-a referit si la efortul facut de militari dar si de civili la realizarea Transfagarasanului si la sacrificii, de multe ori chiar cu viata.

Aprecieri asupra cartii au facut trei reputati profesori braileni: Gheorghe Calota, Paula Olsanschi si Stefania Garba, aceeasi carte, trei puncte de vedere. Profesorul Gheorghe Calota, a apreciat volumul ca o "carte document" care emite tot atatea puncte de vedere cati cititori sunt.

Parca pentru a sustine acest punct de vedere dra Paula Olsanschi s-a referit la faptul ca Transfagarasanul a constituit o provocare pentru acea perioada iar dra profesoara Stefania Garba vede Transfagarasanul ca pe o stare de spirit.

Scriitorul pregateste o cronica versificata a istoriei Transfagarasanului intitulata "Scrisori din Transfagarasan" cu care va fi prezent din nou la Cercul Militar Braila.

Dupa ce am ascultat o poezie de Mihai Eminescu recitata foarte frumos de plutoner Moise Petru, ultimul cuvant al evenimentului l-a avut gl.bg. dr.Mircea Vladu: "Carte frumoasa, cinste cui te-a scris".

 

Autor Alexandrina Iordache 27 Septembrie 2013, 00:34 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii