Ion Theodorescu-Sion - introducere în opera sa

De Frimu Ghinea 26 Martie 2014, 08:35 Cultura Brailei
Seria de întâlniri cu publicul, desfăşurate sub genericul „Aer. Apă. Artă.”, continuă sâmbătă, 29 martie, ora 11.30, la Centrul Cultural Nicăpetre, strada Belvedere nr. 1, cu o prelegere despre pictorul Ion Theodorescu-Sion.

Neobişnuita varietate a operei lui Ion Theodorescu-Sion (născut la Ianca, în 1882) a făcut ca, până astăzi, numele lui să fie asociat cu un model de inconstanţă iar exemplul său, cu stereotipul artistului impulsiv şi capricios. Chiar dacă aceste judecăţi sunt în bună măsură îndreptăţite, frecventa lor repetare riscă să oblitereze un adevăr nu mai puţin semnificativ – acela că, în ciuda inconsecvenţelor, a deselor şi abruptelor schimbări de stil, Theodorescu-Sion a fost un cercetător autentic, cu desăvârşire dedicat problemelor picturii, pe care a înţeles-o atât ca meşteşug ce trebuie cunoscut în toate posibilităţile sale de expresie, cât şi ca mijloc de revelare a realităţii ultime a lucrurilor.

Având ca suport un bogat material ilustrativ, prelegerea îşi propune să reviziteze, cu un ochi proaspăt, momentele esenţiale ale biogafiei sale artistice. Vor fi discutate: sursele tematice şi stilistice care i-au marcat viziunea într-un moment sau altul, contribuţia sa la proiectul configurării unei „arte naţionale” (proiect în care talentul său proteic a părut că şi-a găsit, pentru o vreme, căminul spiritual), precum şi acele particularităţi ale temperamentului său artistic care îl individualizează între pictorii generaţiei interbelice.

Structurată tematic, prelegerea se doreşte a fi o bună introducere pentru cei care acum ajung să-l cunoască şi o agreabilă trecere în revistă a celor mai importante aspecte ale creaţiei sale, pentru cei care îl preţuiesc deja. Pentru brăileni, întâlnirea de sâmbătă poate însemna ocazia de a-l cunoaşte mai bine pe unul dintre cei mai remarcabili artişti şi oameni de cultură pe care i-a dat acest loc. Se vor constitui grupuri de maximum 15 persoane. 

Aşteptăm înscrieri pe adresa de e-mail                                  
alina.mircea_mbr@outlook.com 

 

Autor Frimu Ghinea 26 Martie 2014, 08:35 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii