Antiprimăvară cu Bach şi copaci fără pădure, la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila

De Alexandrina Iordache 19 Aprilie 2016, 10:22 Cultura Brailei

activitate omagiu PaunescuLa Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila, luni, 18 aprilie 2016, începând cu ora 10, a avut loc un spectacol de muzică şi poezie, organizat de prof Ionel Lăzărică din cadrul Liceului Teoretic Panait Cerna, în onoarea poetului Adrian Păunescu.

Astfel, organizatorul manifestării, în cuvântul de deschidere, a mulţumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers dar şi celor care (elevi şi cadre didactice de la mai multe şcoli şi licee din judeţ şi municipiu) au ales să participe la activitate

S-a dat citire apoi mesajului primit în acest sens de la  Andrei Păunescu, fiul poetului omagiat: Realmente nu stiu ce rânduri să vă trimit despre tatăl meu, pentru că nu sunt obișnuit să trimit mesaje la asemenea manifestări, ci sunt obișnuit să vorbesc direct, în fața oamenilor, la spectacolele noastre, care încearcă să păstreze spiritul Cenaclului Flacăra. Cele mai importante fapte care s-ar putea întâmpla și pe care tata le-ar fi dorit ar fi fost, în plan național, să vină din nou o clipa similară cu 1 Decembrie 1918 (obsesia vieții lui), iar în plan personal, să fie citit, amintit, iubit și neuitat de oameni. Prima dorință nu știu când i s-ar putea îndeplini, dar a doua i se îndeplinește la fiecare carte care îi este citită, la fiecare poezie care îi este cântată, la fiecare ocazie cu care este pomenit ca un om care a iubit valorile, așa cum îi stă scris și pe cruce. Toate cele bune vă doresc și nu uitați că, și pe patul de spital, a avut dorința teribilă să muncească, să scrie, dictându-mi poemul De la un cardiac, cordial, adică un ultim episod antum al dragostei lui față de România.

În continuare s-a luat legătura telefonică cu Andrei Păunescu care a vorbit indirect participanţilor (prin speaker) despre poetul omagiat, Cenaclul Flacăra şi generaţia-n blugi apoi a adresat un îndemn elevilor ca aceştia să aleagă în viaţă poezia şi muzica de bună calitate dar şi lucrurile care contează cu adevărat, adică valorile în care a crezut mereu Adrian Păunescu, binele, frumuseţea morală şi iubirea de neam.

Au intrat apoi în scenă elevii de la Liceul Teoretic Panait Cerna coordonaţi de prof. Nicoleta Bujor, prof. Adelina Gagu şi prof. Elena Dumitraşcu, care au recitat poezii precum: Pământ sub călcâie - Iacob Monica, Căţel emigrant - Bănică Rafael şi Aminteşte-ţi de părinţi - Brânzei Rodica, la activitate participând elevii claselor a IX-a D, a IX-a E şi a XI-a A, coordonaţi de prof. Ionela Deliu şi prof. Catalina Trufaş.

De la  Liceul Teoretic Nicolae Iorga sub coordonarea prof. Rodica Neamţu, elevul Iaurum Alexandru a interpretat melodia Păpuşarii, la activitate participând şi elevii clasei a X-a D, coordonaţi de prof.  Daniela Drăgan.
                              
elevi corElevii de la Liceul Teoretic George Vâlsan din Făurei, coordonaţi de prof. Vasilica Drăgan au interpretat: Anton Gabriela Bocetul lui Ion cel fără de mormânt, Avram Florina  Rugă pentru părinţi, Condrache Maria Copaci fără pădure, Leca Laura Colindul gutuii din geam, Stan  Ana Maria Partaj, Stoica Otilia Îţi mai aduci aminte marea?, Grupul coral Florile Speranţei, activitatea continuând  cu montajul muzical-literar intitulat Laudă limbii române: Ardealul, Clopotul Reîntregirii, Dreptul la viaţă, Doamne, ocroteşte-i pe români!, Laudă limbii române, Dor de Eminescu, Limba noastră cea română, Doina lui Iancu, Balada soldatului necunoscut.
                                 
Elevii de la Şcoala Gimnazială Surdila Găiseanca, coordonaţi de prof. Sorin Stancu şi prof. Bogdan Ghiţă au recitat poezii precum Niciodată - Duţu Diana, Cântec femeiesc - Rusu Bianca şi Ce  frumoasă esti! - Năstase Viorel.

Au intrat în scenă apoi elevii Florea Daniel de la Liceul Teoretic Mihail Sebastian şi Mototolea Cristina de la Liceul de Arte Hariclea  Darclee coordonați de prof. Dorina Anghel, cu melodii din Cenaclul Flacăra. În continuare elevii  Bădilă Ştefan, Gherasim George, Mocanu Alexandru, Nedelcu Doru, Silvia Pătulea, de la Şcoala Gimnazială Fănuş Neagu şi Frâncu Elena de la Şcoala Gimnazială Ion Băncilă, sub coordonarea prof. Valentina Iancu, au  interpretat Nebun de  alb, Noapte la mare, noapte la munte, Vremuri,  Amintiri cu haiduci, Unde oare?, Colo-n vale şi Transplant de albastru.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital instrumental oferit de elevii Liceului de Arte Hariclea Darclee, sub coordonarea prof. Ionel Filip: Andrei Vlad - violă, clasa a X-a prof. îndrumător Ioan Popescu, J.S. Bach – Siciliana și Presto din Sonata nr.1, Nistor Andrei – vioara, clasa a IV-a prof. îndrumător Ioan Popescu, Constantin Dimitrescu - Dans Țărănesc, Gîrbu Georgia Alexandra - vioară clasa a X-a prof. indrumator Ioan Popescu-Massenet - Meditaţia, Lazăr Maria Aristița – flaut, cl. a X-a prof. îndrumător Marieana Chirman, Frederic Chopin – Tema cu Variațiuni,Țopea Jessica – chitară clasa a VII-a  prof. îndrumător Alexandra Gurgu, Mangriet Verbeck – Dolia-Mauro Giuliani – Rondo în Do Major şi Pavel Cerasela – violă clasa a XI-a, prof. îndrumător  Aurora Popescu, J.S. Bach – Sarabanda și Giga din Partita I.
 
Am căutat să aduc în atenţia elevilor valorile perene ale spiritului, într-o lume în care a început goana după aur şi în care verbul a avea este mai important decât verbul a fi, dar nu din punct de vedere gramatical - ne-a declarat organizatorul.

 

Autor Alexandrina Iordache 19 Aprilie 2016, 10:22 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Boldeanu Ion - Sorin 21 Aprilie 2016, 10:19

    Foarte frumos. Felicitări! Așa cum îl cunosc din liceu pe profesorul Lazarica Ionel, sunt sigur că va continua să promoveze valorile naționale și cultura prin astfel de activități. Îi doresc mult succes atât lui cât și colaboratorilor, dar mai cu seamă elevilor participanți, care au înțeles că lor le revine datoria morală și spirituală de a promova și transmite de la o generație la alta valorile naționale. Încă o dată felicitări și tot respectul pentru astfel de pedagogi și elevi.

  2. Iulia Olguta 05 Mai 2016, 14:09

    Felicitari dlui profesor LAZARICA IONEL pentru activitate! La cat mai multe reusite !

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii