Fănuş Neagu - omagiere la 80 de ani

Regretatul scriitor şi publicist Fănuş Neagu (1932-2011) va fi omagiat joi, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea sa, în cadrul cunoscutei manifestări "Rotonda 13", care se va desfăşura la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Evocarea autorului "Îngerului a strigat" şi al "Frumoşilor nebuni ai marilor oraşe", la care vor participa cunoscute nume ale criticii şi prozei româneşti, oameni care l-au cunoscut sau i-au fost prieteni, va fi urmată de vernisarea unei expoziţii-portret Fănuş Neagu, care va reuni fotografii, cărţi, manuscrise, documente şi obiecte care i-au aparţinut marelui scriitor.
Fănuş Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în comuna Grădiştea de Sus, judeţul Brăila.
Povestitor şi nuvelist extraordinar, inspirat în special de lumea ţărănească, dar şi de specificul vieţii portuare dunărene din zona sud-estică a ţării, a Brăilei natale, Fănuş Neagu s-a impus prin cărţile sale ca unul dintre marii povestitori ai literaturii române, pitorescul, lirismul şi savoarea lexicală din scrierile sale asigurându-i autorului un foarte mare şi binemeritat succes.
Ca prozator, a cunoscut deplina consacrare cu romanul 'Îngerul a strigat' (1968), titlu de referinţă al prozei româneşti postbelice, carte care a dominat evenimentele editoriale ale anului în care a apărut. Acest prim roman a fost urmat de 'Frumoşii nebuni ai marilor oraşe. Fals tratat despre iubire' (1977), 'Scaunul singurătăţii' (1988), toate trei obţinând Premiul Uniunii Scriitorilor.
După 1990, a mai publicat şi romanele 'Ţara hoţilor de cai' (1991), 'Amantul Marii Doamne Dracula' (2001), iar în anul 2004 i-a apărut 'Asfinţit de Europa, Răsărit de Asie. Jurnal cu faţa ascunsă' (2 volume).
Câteva dintre nuvelele şi povestirile sale au fost traduse şi incluse în numeroase antologii apărute în străinătate.
Atras de teatru, a scris câteva piese, toate premiate de Uniunea Scriitorilor şi a condus Teatrul Naţional 'I. L. Caragiale' din Bucureşti, în calitate de director, între anii 1993 şi 1996.
A semnat, singur sau în colaborare, scenarii de film.
Scriitorul a colaborat cu articole, reportaje şi povestiri la foarte multe ziare şi reviste, a prefaţat diverse cărţi cu profil sportiv sau turistic şi a mai publicat 'tablete' sportive, foarte pitoreşti, în 'România literară', adunate în volumele 'Cronici de carnaval' (1972) şi 'Cronici afurisite sau Poeme cântate aiurea' (1977).
De asemenea, a scris literatură pentru copii ('Caii albi din oraşul Bucureşti', 1967).
A fost ales membru corespondent (din 12 nov. 1993) şi membru titular (din 21 dec. 2001) al Academiei Române. Fănuş Neagu a murit la 24 mai 2011, la vârsta de 79 de ani.
Scrie un comentariu
Comentarii
Vezi toate comentariile
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu