„Monumentele eroilor din județul Brăila”, expoziție de fotografii vernisată la Cercul Militar Brăila

De Alexandrina Iordache 19 Aprilie 2018, 08:08 Cultura Brailei

expozitie fotografiiEroilor, care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă pentru ca noi, urmașii lor, să putem sărbători Centenarul visului pentru care s-au sacrificat, le-au fost ridicate monumente, majoritatea prin contribuții personale.

Pe teritoriul județului Brăila sunt 90 de monumente din care 6 cimitire (3 pentru eroi români, 1 pentru germani, 1 pentru turci și 1 pentru sovietici). Monumentele existente sunt vechi, numai 4 dintre acestea sunt noi și au fost ridicate la Filipești, Silistraru, Măxineni și Galbenu.

Miercuri, 18 aprilie 2018, ora 13, în sala de festivități a Cercului Militar Brăila (Calea Călărașilor nr. 309) a avut loc vernisajul expoziției de fotografii „Monumentele eroilor din județul Brăila”.

Data expoziției nu a fost aleasă întâmplător, vernisajul având loc chiar în Ziua Internațională pentru Conservarea Monumentelor Istorice.

Evenimentul a fost organizat de: Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila „Gen. Stan Poetaș”, Garnizoana Brăila și Cercul Militar Brăila și este dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.  Fotografiile expuse au fost realizate de col.(r) Giurgea Constantin,  secretar al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila „Gen. Stan Poetaș”.
participanti expozitie  expozitie  expozitie
Manifestarea a fost deschisă de doamna lt.col.(r) Adriana Alexe - Cercul Militar Brăila și a continuat cu luări de cuvânt.

Dl. col(r) Teodorescu Ionel, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila „Gen. Stan Poetaș”, a precizat că această expoziție face parte din calendarul activităților  pe care filiala le desfășoară în anul Centenarului,. Prima a fost realizată în ziua de 13 martie 2018 când 7 membri ai filialei au fost prezenți, la Soroca, la sfințirea pietrei de mormânt a generalului erou Stan Poetaș iar sâmbătă, 21 aprilie 2018,  se va participa la plantarea de stejari în cadrul Parcului Memoriei Naționale -  Mărășești - RoMândria, activitate care se desfășoară cu sprijinul Brigăzii 10 Geniu Brăila, a Asociației Cadrelor Militare în Retragere și Arma Geniu.

Realizarea acestei expoziții n-ar fi fost posibilă fără sprijinul necondiționat al dlui lt.col. Ghica Iulian și a dlui Popescu Dumitru care, cu mașinile proprii și suportarea costului benzinei, au parcurs zeci, sute de kilometri în localitățile județului facilitând astfel fotografierea monumentelor, cărora      le-a mulțumit cu această ocazie.


Despre expoziție a vorbit și realizatorul fotografiilor, col.(r) Giurgea Constantin, secretar al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila „Gen. Stan Poetaș”. Este o expoziție inedită, a ținut să precizeze, pentru că sunt expuse fotografiil ale aproape tuturor monumentelor din județ. Din expoziție lipsesc doar monumentele de la Bertești, Însurăței și Muchea, acesta din urmă fiind ridicat pentru constructorii cazematelor, dar se vor completa ulterior. În expoziție sunt prezente și fotografii ale monumentelor eroilor străini căzuți sau îngropați pe teritoriul județului. Sunt și monumente în suferință, de exemplul cel de la Șuțești.

Din expunerea dlui col.(r) Ion Dumitru, președintele al Asociației cadrelor miitare în rezervă Brăila, aflăm că prima inventariere a monumentelor eroilor, în întreaga țară, a fost realizantă în anul 1987.  Inventarierea  s-a făcut atât pentru monumentele eroilor români cât și pentru cele ale ostașilor străini. A avut sarcina și onoarea ca, ajutat de Muzeul Brăilei, să inventarieze monumentele din județul Brăila. În acea perioadă multe monumente erau sub mormane de gunoaie și vegetație, cu părți și  inscripții lipsă. În aceste condiții a fost descoperit monumentul (banca cu inscripția) comisarului  erou Alexandru Popovici. La acea dată monumentele au fost fotografiate alb-negru iar documentarul realizat a fost transmis factorilor responsabili.

expozitie  mon.Popovici  fotografii monumente eroi
La finalul evenimentului, dl. col.(r) Giurgea Constantin ne-a declarat:

Expoziția cuprinde fotografii ale monumentelor eroilor din județul Brăila, români și străini. Fotografiile au fost realizate pe parcursul anului 2017. Expoziția cuprinde acum 200 de fotografii. Ceea ce este inedit în expoziție:
- monumentul ostașilor englezi care se află în Cimitirul Evanghelic Luteran din cartierul Chercea;
- două morminte ale militarilor bulgari aflate în cimitirul bisericii din Pitulați;
- osuarul ostașilor ruși din Armata a 14-a căzuți în războiul 1877-1878 care se află în Cimitirul ”Sf. Constantin”;
- monumentul închinat unor ostași austroungari care se află într-o vie părăsită de lângă satul Sihleanu;
- fotografia crucii comisarului erou Alexandru Popovici din Cimitirul ”Sfânta Maria”;
- troița Regimentului 3 Dorobanți aflată în curtea bisericii ”Sf. Dumitru”;
- monumentul soldaților italieni aflat în Cimitirul ”Sf. Constantin”. Pe acest monument sunt opt nume de eroi italieni și printre crucile eroilor români se află și crucile a șapte ostași italieni dintre cei înscriși pe monument;
- monumentul eroilor Regimentului 78 Infanterie aflat în curtea Batalionului de Logistică al Marinei;
Vernisajul expoziției a fost programat astăazi pentru că este Ziua Internaționaă pentru conservarea monumentelor istorice.

Expoziția este deschisă până pe 22 aprilie 2018, între orele 9,30 - 16.

 

 

Autor Alexandrina Iordache 19 Aprilie 2018, 08:08 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii