Expoziție documentară la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila: 90 de ani de la moartea scriitorului vagabond
Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila comemorează în 16 aprilie, 90 de ani de la trecerea în neființă a renumitului scriitor Panait Istrati prin organizarea unei expoziții documentare intitulate "Panait Istrati - omul revoltat și artistul vagabond". Expoziția va fi deschisă publicului la Secția de Împrumut carte pentru adulți în perioada 16 – 22 aprilie 2025 și este coordonată de bibliotecara Doina Lalu.
Panait Istrati, cunoscut pentru operele sale scrise în limbile română și franceză, este renumit pe plan internațional, lucrările sale fiind traduse în peste 30 de limbi. Supranumit "scriitorul vagabond" sau "haimanaua autodidact", Istrati a străbătut o viață marcată de dificultăți, având doar patru clase de școală și lucrând în numeroase meserii.
Debutul său literar a avut loc în 1907, cu articole publicate în presa muncitorească, iar în perioada 1910-1912 a început să publice povestiri care aveau să-i contureze din ce în ce mai mult stilul distinctiv. Una dintre cele mai populare lucrări ale sale, povestirea "Chira Chiralina", a fost publicată în 1923 cu o prefață scrisă de renumitul autor Romain Rolland. În cariera sa, a scris romane ce au captivat cititorii, precum "Ciulinii Bărăganului" și "Les récits d'Adrien Zograffi".
În 1930, Istrati s-a întors definitiv în România, însă, în ciuda succesului său literar, a trăit o viață marcată de singurătate și suferință, murind pe 16 aprilie 1935, la sanatoriul Filaret, de tuberculoză.
De asemenea, Stelian Tănase remarcă în volumul său "Viața lui Panait Istrati" (2024) esența umanismului scriitorului, subliniind că "compasiunea și fraternitatea au fost sentimentele lui cele mai puternice", o moștenire care continuă să inspire.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu