Ex Libris nr 5 revistă aflată sub semnul celei de-a 135-a aniversări a Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila

De Mihai Vintilă 15 Decembrie 2016, 09:49 Cultura Brailei

Ex Libris nr 5 Braila Revista Ex Libris aflată la nr.5 serie nouă, acordă un amplu spațiu informațiilor legate de instituția care o editează mai ales că biblioteca brăileană sărbătorește cea de-a 135-a aniversare. Un scurt istoric face și directorul Dragoș Adrian Neagu în editorialul Biblioteca Județeană Panait Istrati de-a lungul timpului unde ne este prezentată pas cu pas apariția acestui far al culturii brăilene. Sunt amintite inițiativele care s-au conturat încă din 1880 care s-au concretizat în decretul regal nr 2134 din 1 iulie 1881 care aprobă deschiderea și funcționarea în urbea Brăilei a bibliotecii publice și museului științific fondate din inițiativă privată. Apoi prin semnătura ministrului V.A Urechea se aprobă de guvern Statutul și Regulamentul Bibliotecii și Museului Științific. Din acest punct avem o istorie! Trebuie menționată ultima mare realizare și anume mutarea într-un nou sediu multifuncțional de peste 3000 mp din anul 2013.

Festivalul de C'arte este prezentat pe două pagini, cu imagini ale personalităților care au fost prezente. Într-adevăr acest festival care a reunit peste 2000 de cititori a fost o reușită la care a contribuit și muzica.

Teodora Soare semnează un material dedicat bibliotecii franceze Ilarie Voronca parte componentă a bibliotecii județene Panait Istrati. Sunt amintite donațiile generoase care au făcut posibilă această instituție și nu în ultimul rând este aminitit faptul că aici există un spațiu special dedicat lui Napoleon Bonaparte. Materialul este însoțit de imagini grăitoare.

Fondul Biblioteca Medicală este prezentat de aceeași Teodora Soare în paginile 8 și 9.

Sub ciclul file de istorie locală Dan Bistricean prezintă Un document valoros din colecțiile biblotecii. Tot din ciclul istoric face parte și articolul despre farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis semnat de Emilia Rasty-Petzalis. Alina Caplea ne face o incursiune în istoria Institului Sancta Maria din Brăila.

Interesant și pe alocuri chiar glumeț prin materialele prezentate este și articolul despre Publicitatea și strategiile publicitare în ziarele vechi brăilene semnat de Teodora Soare în paginile 23-25 ale publicației.

Secțiunea de bibliofilie este alcătuită de Ion Volcu care prin articolele Dosoftei, Psaltirea în versuri, Uniev, 1673 și Evanghelie Învățătoare, Alba-Iulia, 1699 ne introduce în universul puțin cunoscut publicului larg al cărților vechi.

Nu sunt uitate nici manifestările culturale de peste an. Astfel sub titlul Viața la țară în cadrul Bibliotecii Comunale Mircea Vodă bibliotecara Cornelia Presada face o incursiune în universul acestei mici biblioteci. Nu este uitată nici săptămâna altfel despre care scrie Doinița Stanciu pentru ca Nicoleta Mija să ne scrie despre biblioteca școlară -un prim pas în formarea viitorilor cititori. Irina Ene vorbește despre Ateliere noi la Mediatecă în paginile 36-37 pentru ca Jeni Petrof să aducă în atenție Marioneta- vedeta Atelierului Micii păpușari și Trupa No name ...but fame. Despre Atelierul de Istoria Artei Religioase scrie Camelia Popescu iar Elisaveta Drăghici crede că - Dacă penița îți cere să scrii, este bine să o asculți.

Claudiu Brăileanu aduce în atenție Clubul de vacanță 2016 și vocile voluntarilor din cadrul lui în paginile 47-52.

Nu sunt uitate nici lansările de carte care sunt prezentate în mod selectiv de Laura Caplea în paginile 53-55. Roxana Neagu face o trecere în revistă a titlurilor noi intrate în bibliotecă în paginile 56-62.

Proiectul de diversitate culturală prin poveștile digitale este detaliat pe trei pagini de Laura Caplea și Maria-Valentina Sava pentru ca Simpozionul Național Mijloace moderne de atragere a publicului în biblioteci să fie prezentat de Claudiu Brăileanu pentru ca Ex libris-ul să fie încheiat cu Argentina - capătul lumii semnat de același Claudiu Brăileanu.

Un număr dens, de unde se poate vedea complexitatea activiăților care se se desfășoară în cadrul Bibliotecii Județene Panait Istrati. Este binevenită această publicație pentru amprenta în timp a Brăilei.

 

Autor Mihai Vintilă 15 Decembrie 2016, 09:49 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii