Institutul de Istorie „George Barițiu” la Centenar (1920-2020). Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor, eveniment la Muzeul Brăilei

De Redactia 28 Ianuarie 2020, 12:33 Cultura Brailei

afisJoi, 30 ianuarie 2020, ora 12, la sediul din Piața Traian, nr. 3, al  Muzeului Brăilei „Carol I”- sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, va avea loc prezentarea proiectului de solidaritate și promovare, sub forma unui material PowerPoint: Institutul de Istorie „George Barițiu” la Centenar (1920-2020)/ Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor Institutului.

Pentru a marca cei 100 de ani de existență ai Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj Napoca, acțiunea este gândită sub forma unui eveniment care va avea loc simultan în cel puțin 100 de instituții de învățământ și cultură din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare, arhive, asociații profesionale, ONG-uri), una dintre acestea fiind și Muzeul Brăilei „Carol I”.

Prezintă: prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române.

Scurt istoric:
La 2 februarie 1920, din inițiativa și cu sprijinul Regelui Ferdinand I, se decide înființarea Institutului de Istorie Națională pe lângă Universitatea din Cluj. Prin Hotărârea nr. 529 din 15 aprilie 1952 a Consiliul de Miniștri al R.P.R., Institutul de Istorie trece de la Comitetul pentru Învățământ Superior la Academia Republicii Populare Române.

Prin Decretul Consiliului de Stat al R. S. România din 3 aprilie 1975 Institutul trece din nou în subordinea Ministerului Învățământului, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, purtând denumirea de Institutul de Istorie și Arheologie.

Hotărârea Guvernului României nr. 209 din 3 martie 1990 prevede trecerea Institutului din subordinea Ministerului Învățământului la Academia Română.

Prin HG nr. 3 din 24 ianuarie 2002, Institutul de Istorie din Cluj-Napoca se comasează prin fuziune cu Institutul de Cercetări Socio-Umane sub denumirea Institutul de Istorie al Academiei Române „George Barițiu”, cu două departamente: unul de Istorie și unul de Științe Socio-Umane. 

 

Autor Redactia 28 Ianuarie 2020, 12:33 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii