Eminescu istoric - pretuit de Nicolae Iorga

De Alexandrina Iordache 17 Ianuarie 2014, 16:26 Cultura Brailei
La implinirea a 164 de ani de la nasterea luceafarului poeziei românesti, Mihai Eminescu, in Braila au avut loc manifestari cultural-artistice si expozitii dedicate poetului. Membrii Asociatiei Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Braila au participat atat in Gradina Publica cat si la sediul Cercului Militar Braila la manifestarile organizate in ziua de 15 ianuarie a.c.

Dupa depunerea de flori la statuia poetului din Gradina Publica, la Sala Cercului Militar Braila a avut loc evenimentul ”Eminescu - o stea pe cerul poeziei” organizat de Cercul Militar Braila si Clubul Seniorilor din Invatamant.

O mini-expozitie Eminescu, amenajata prin grija bibliotecii care functioneaza in cladirea Cercului Militar, ne-a oferit ocazia de a admira, alaturi de volume ale poetului aparute de-a lungul timpului si un exemplar de poezii aparut in anul 1894 la Iasi - Tipografia „Fratii Saraga” dar si o medalie reprezentand bustul lui Eminescu dezvelit la Barlad, 22.05.1994, donatie dr. Constantin Teodorescu dupa cum era inscris pe reversul medaliei.

Despre opera lui Eminescu au vorbit distinsii profesori Victor Obreja, Jenica Chiriac, Gheorghe Calota, Paula Olsanschi si Adriana Grigorescu fiecare prezentand o alta latura a operei: femeia in poezia lui Eminescu, natura, dragostea de tara. Elevi de la Liceul „Nicolae Iorga” au recitat din opera poetului sau au interpretat cantece pe versuri de Eminescu iar plt. Alexandru Halipa a recitat poezii proprii dedicate lui Eminescu. Colegul acestuia plt. Moisa a recitat din Eminescu dar si poezia „Remuscare Eminescu” de Adrian Paunescu.

Doamna Adriana Grigorescu, profesor de istorie, in interventia sa s-a referit la „Eminescu istoric - pretuit de Nicolae Iorga” dupa studiul scris de Dan Ion Predoiu, cercetator, in anul 2007, la Editura Muzeul Literaturii Române Bucuresti.

Redau integral expunerea doamnei profesoare Adriana Grigorescu:

„Mihai Eminescu s-a nascut la Ipotesti (Botosani), loc binecuvântat de istorie, legende si cântece, in Bucovina sufletului românesc. A facut scoala la Botosani si Cernauti cu profesori de inalta tinuta morala si cultura istorica.

A colindat prin toata tara cunoscând locurile pline de istorie, a citit cu pasiune si interes carti de istorie si filozofie, a cules legende si cântece populare despre eroii neamului. In 1874, îi scria Veronicai Micle de la Iasi: „Trecutul m-a fascinat întotdeauna. Cronicile si cântecele populare formeaza in clipa de fata un material din care culeg fondul inspiratiunilor”.

Pasiunea lui Eminescu pentru istoria poporului român îl face sa traduca o parte din comentariile lui Eudoxiu Hurmuzache (1812-1874), renumit om de cultura si istoric bucovinean, care a alcatuit o colectie de documente (peste 50 de volume) sub titlul „Documente privind Istoria Românilor”, de mare valoare.

Intreaga opera a lui Eminescu, poezii, scrieri, teatru, articole referitoare la originea dacica a poporului român, i-au fost refuzate, in timpul vietii lui, de la publicare exceptând doar „Rugaciunea unui dac”. In acea perioada, Viena si Budapesta, stimulau activitatea Scolii Ardelene, conform tezei bisericii catolice care sustinea originea latina a poporului român si disparitia ireversibila a dacilor.

Dupa moartea poetului, toate aceste creatii in manuscris au fost luate de Titu Maiorescu si abia in 1902 (dupa 13 ani) au fost date Academiei Române. Dupa aceasta data incep sa vada lumina tiparului:

- „Rugaciunea unui dac” care incepe asa:

„Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici sâmburul luminii de viatã datator,
Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeauna,
Caci unul erau toate si totul era una;”
 
Sunt versuri dedicate inceputului de lume cu o filozofie profunda.

- Poezia „Memento mori” include in cuprinsul istoriei universale stralucirea neamului dacic sub conducerea lui Decebal, dar la inceput s-a publicat doar prima parte, Egipetul.

- Poezia „Gemenii”
- „Scrisoarea a III-a” care elogiaza faptele de vitejie ale neamului Basarabilor
- „Umbra lui Istrate Dabija Voievod” ne duce la celebra cetate Soroca

- Celebra „Doina” incepe cu jalea poporului român:

„De la Nistru pân' la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s'a,
Ca nu mai poate strabate
De-atâta strainatate”.

si îi cere domnului Moldovei:

„Stefane Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las' Archimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
În seama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua 'ntreaga, noaptea 'ntreaga,
Doar s'a 'ndura Dumnezeu,
Ca sa 'ti mântui neamul tau!”

Eminescu a scris si o piesa de teatru „Decebal” care a fost publicata in forma completa abia in 1990, sub ingrijirea lui Petru Cretia.

Date si personalitati ale istoriei universale gasim in poeziile:
- „Imparat si proletar”, despre Cezar
- „Fata-n gradina de aur”, despre Solomon
- „Cugetarile Sarmanului Dionis” - despre Homer
- „Momento mori” - despre Babilon
- nuvela „Tla”, despre acest faraon egiptean

In unul din manuscrisele eminesciene notat cu nr. 2257 si pastrat la Academie, Eminescu face o caracterizare extraordinara poporului român: „Viteaz in razboaie, muncitor si cinstit in timp de pace, graitor de adevar, glumet, drept si bun la inima ca un copil, poporul român nu e capabil nici de tradare, nici de infamie”.

Marele istoric Nicolae Iorga, cu intelepciunea omului de mare cultura, cu respectul istoricului pentru ceea ce are valoare certa, spune despre Eminescu: „Opera lui întreaga are numai caracterul general românesc. E cel dintâi scriitor român care scrie catre toti românii într-un grai pe care românii de oriunde îl pot recunoaste ca al lor. Eminescu e intruparea literara a constiintei românesti, una si nedespartita.” (D.I. Predoiu, p.58)

„Omul Eminescu aduce cu dânsul, din adâncul generatiilor care se succeda, ceva foarte vast si foarte adânc iar locul unde se nascuse îi dadea din cetatile si bisericile sale un sentiment istoric, de largi infratiri seculare.” (idem)

Nicolae Iorga il recunoaste pe Eminescu ca istoric, adica îi atribuie insusirile principale ale celui care se dedica si se preocupa de istorie. Ca istoric trebuie sa cercetezi credinte si datini, legi si obiceiuri, activitatea economica, structura sociala, literatura si arta. Trebuie sa dovedesti ca ai o pregatire enciclopedica asa cum a avut-o Eminescu.

Sa ne traiesti, Mihai Eminescu, in amintire, gând si suflet astazi si întotdeauna!”


 

Autor Alexandrina Iordache 17 Ianuarie 2014, 16:26 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate