Dan Chisu: Intr-o lume ca a noastra pana si caii au ajuns sa fie verzi pe pereti!

De Virgil Andronescu 04 Noiembrie 2012, 20:41 Cultura Brailei
Cinema City din Promenada Mall a găzduit vineri, 2 noiembrie, premiera ultimului film in regia lui Dan Chisu “Si caii sunt verzi pe pereti”. La eveniment au luat parte spectatori dar si invitati care inainte de a vedea filmul au avut ocazia sa afle detalii despre acesta chiar de la echipa de productie. La Braila au fost prezenti actorii Tudor Smoleanu, Ionut Visan, Ovid Gyarmath care s-a ocupat de imaginea filmului

“Este un film independent, n-as vrea sa fie asta singura lui calitate. In general eu imi produc filmele singur si, datorita faptului ca sunt si scrise de mine, ele devin film de autor pentru ca atunci cand il scrii, il produci si il regizezi, nu-ti ramane decat sa mai faci imaginea, ceea ce e complicat dar nu imposibil, si sa mai joci si in el, atunci devii un Sergiu Nicolaescu total. A fost turnat acum doi ani de zile, ar fi putut sa iasa anul trecut, cum ar fi fost si normal, dar intre timp anul trecut a iesit “Ursul”. Motivul a fost bugetul de productie. E o poveste destul de prezenta a epocii, in care sunt convins ca va aduceti aminte de Eurobingo care promitea un million doua sute de mii de euro in fiecare saptamana... Am plecat de la idea ca iluzia de a te imbogati o are oricine; atat eu cat si dumneavoastra, sunt convins ca, privind o stire despre un cetatean- se pare ca unul a fost chiar din Braila, care a castigat sase milioane de euro sau doua milioane de euro, visati pentru o secunda la cum ar fi fost daca as fi castigat eu acesti bani, ce as fi facut cu ei, s.a.m.d. Deci, este absolut omeneasca…  Lumea din filmul meu este impartita in doua: o lume a celor care sunt mai departe de informatizarea care a napadit intrutotul in ultimii 20 de ani Romania, in comparatie cu lumea tinerilor care are acces la aceasta… Noi am editat filul acesta in 87 de variante. Prima varianta ,, edit 1’’ avea 2 ore si 24…, la prima vizionare. Si, acum suntem la 1 ora si 39 de minute de film… Cand va aparea DVD-ul va exista si o varianta lunga, dar noi fiind independenti ne gandim si la o optimizare. Interesul nostru este sa fie vazut filmul de cat mai multe ori de un public cat mai numeros”, a spus Dan Chisu la conferinta de presa.

Sursa citata a mai precizat ca de la Braila caravana va merge in Constanta, apoi in Moldova, in sudul Romaniei si apoi Ardeal pentru ca “Ardealul este o zona foarte importanta pentru mine, Braila este a doua casa.  Iubesc premierele pentru ca 90% din oamenii care vin acolo sunt prieteni, invitati, nu esti injurat, nu esti huiduit, n-o sa auzi pe nimeni spunand o parere rea despre film, nimeni din familia ta sau dintre prieteni n-o sa spuna nimic…”.

De asemenea, Dan Chisu a povestit pe scurt actiunea filmului, “am incercat sa construiesc intr-o zona statica, o zi monotona din viata unui om, care munceste intr-un birou si care dupa o munca de 20 de ani de munca acolo, cu o constiinciozitate rar intalnita, viata lui este basculata de aparitia a doua cutii in care sunt calculatoarele care vor informatiza acea magazine unde lucra. Viata lui se termina in acel moment! Este ultima zi din viata unui om la biroul lui. Iar, daca aceata este ultima zi din viata lui, la biroul lui, am vrut sa subliniez monotonia si ,,capacitatea’’ lui de a primi aceasta intamplare, pentru ca nu se lipeste de oricine si nu devine credibila. Daca nu descriam perfect acest personaj, asa cred eu, nu incepea povestea, nu aveam cum. Incerc sa arunc elemente vizuale fara foarte mult dialog prin care sa va transmit dumneavoastra,  spectatorilor, cine este Tocitu si ce vrea el. E o poveste, e un amestec de inspiratie, n-are nimic… e fictiune totala”.

In final, regizorul a precizat ca nu creda ca “cineva pe planeta asta are reteta filmului care sa satisfaca pe toata lumea. Cand faci un film poti sa convingi o parte din public si poti sa dezamagesti o alta parte a publicului. Intr-o lume ca a noastra pana si caii au ajuns sa fie verzi pe pereti!”. 

 

Autor Virgil Andronescu 04 Noiembrie 2012, 20:41 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii