Brăila sub gloria cântului la an aniversar 2015

De Alexandrina Iordache 20 August 2015, 12:40 Cultura Brailei

La sfârsitul lunii iulie a.c., mai exact în perioada 28 iulie-9 august 2015, Braila a fost gazda Ediției Jubiliare a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée. Anul acesta, când s-au împlinit 20 de ani de la lansarea festivalului,  s-au înscris 184 de artiști din Abhazia, Armenia, Belarus, Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Kazakhstan, Mexic, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Festivalul si concursul s-au încheiat dar impresiile au ramas si an de an se adauga altele.

”Celebram doua decenii de sarbatoare continua a tineretii, a muzicii, a cântului, a valorilor perene ale marii arte, onorând figura emblematica a unei legendare artiste, Hariclea Darclée, nascuta la Braila, orasul care, în numele ei, ne primeste cu bratele deschise, ne încurajeaza, ne ovationeaza, ne iubeste si care a devenit leaganul cel mai prestigios al noilor talente ale artei lirice” - dr. Stephan Poen

”Ne reuneste aici legenda Darclée, ne reuneste mitul Darclée. In numele figurii ei tutelare traim, cu smerenie, în cultul artei sacre a cântului, a gloriei cântecului, înteles ca o rugaciune, suprema împlinire a chemarii noastre” - Mariana Nicolesco

Redam în continuare impresiile unui brailean, iubitor al muzicii culte si spectator fidel al concertelor oferite de aceasta sarbatoare a muzicii:

”Orasul frumos de pe malul Dunării, Brăila, de 20 de ani neîntrerupti este gazda interpretarii magnifice a muzicii culte. Glasurile tinerilor interpreti, dupa ani de studii si munca asidua, rasuna în orasul meu cu tot ce au ei mai frumos si pur în interpretare, muzica lor fiind purtata de apele Dunarii în lumea întreaga chemând an de an tot mai multi tineri pentru a participa la inegalabilul Festival de muzica culta Hariclea Darclée - România.

Suntem mândri ca România este ”un colt de rai din gradina Maicii Domnului”, asa cum este prezentata în sintagma religioasa, iar noi, brailenii, ca avem cea mai reprezentativa voce de muzica culta - ce a purtat pe aripile îngerilor muzica - Hariclea Darclée.

Ca o recunoastere a valorii deosebite a marii noastre cântarete ce se afirma pe toate scenele lumii în secolul trecut, o alta voce nascuta tot în România, doamna Mariana Nicolesco, la fel de recunoscuta în întreaga lume, si-a daruit si îsi daruieste la un nivel foarte înalt calitatile vocale si mai ales dorinta de a forma si modela vocile tinerilor interpreti din întreaga lume dornici de perfectionare si afirmare.

Ce poate fi mai minunat ca dupa o viata de studiu si afirmare a muzicii sa te apleci asupra tinerilor talente pentru a le ajuta în drumul lor catre viata, catre muzica?

Daruirea doamnei Mariana Nicolesco nu cunoaste egal si limite în frumos. Performanta domniei sale în instruirea a peste 2500 de interpreti din cele cinci continente, an de an, de 20 de ani, nu are alta motivatie decât nobletea si profesionalismul unui ”om de cultura” despre care s-au scris si se vor mai scrie multe pagini laudative.

Ca brailean, cu mândria începutului acestui maret festival, propun sa ne întoarcem la anul 1995 si, urmârind activitatea celor 20 de ani, vom constata ca scopul propus a triumfat.

In urbea noastra mica dar cu oameni talentati, seriosi si perseverenti în a cunoaste si impune frumosul în toate domeniile culturale, ”un nebun frumos al orasului” - dr. Nicu Teodorescu, muzician si competent în medicina, s-a gândit si preocupat cum sa se sarbatoreasca acasa centenarul Hariclea Darclée pentru a fi recunoscut în toata lumea.

Au urmat dezbateri, discutii zile întregi pentru gasirea celei mai frumoase si impunatoare manifestari. Intr-o dimineata, fericit, a anuntat ca a gasit solutia la modul superlativ si anume în marea personalitate muzicala doamna Mariana Nicolesco, românca la fel ca Hariclea Darclée. Dupa multe telefoane si interpelari a persoanelor care puteau sa dea informatii despre doamna Mariana Nicolesco, s-a gasit telefonul salvator si s-au stabilit puntele de legatura.

La întâlnirea cu doamna Mariana Nicolesco au participat toate cadrele de conducere la nivelul judetului si primariei orasului si toti au primit cu multa bucurie implicarea în organizarea Festivalului Hariclea Darclée la Braila. Când s-a stabilit persoana care se va ocupa efectiv de organizarea si mobilizarea internationala, dl. dr. Nicu Teodorescu a fost propus ca membru, conducerea urmând sa fie încredintata doamnei Mariana Nicolescu, moment în care doctorul s-a retras.

Neântelegerea era previzibila fiindca erau în competitie doi oameni puternici în cultura si muzica, fiecare dovedind personalitatea deosebita în ceea ce au facut si fac.

Doamna Mariana Nicolesco a dus la superlativ gloria cântecului iar domnul dr. Nicu Teodorescu a reînfiintat, si functioneaza si în prezent, Societatea Muzicala Lyra oferind brailenilor concerte lunare, participând la diferite manifestari culturale si alte lucrari stiintifice.

Ce a urmat, si sa speram ca va urma multi ani de acum înainte, a fost si este magnific fiind cunoscut si apreciat pe toate meridianele lumii. Pentru o informare mai ampla asupra modului de organizare si desfasurare a Festivalului Hariclea Darclee va invit sa lecturati ”caietul program” al editiei jubiliare 2015 unde ”Gloria cântului a triumfat la Braila”.

Cred ca sunt în asentimentul publicului brailean sa va multumim doamna Mariana Nicolesco si sa ne plecam cu dragoste în fata artei si daruirii dumneavoastra urându-va multi ani cu sanatate si împliniri; sa fiti convinsa ca smeii dumneavoatra (perfectionati) vor cuceri marile scene ale lumii.

Eu personal va iubesc, va admir si ramân cel mai fidel si constant admirator”.
ec. Gurgu Nedelea
Braila

 

Autor Alexandrina Iordache 20 August 2015, 12:40 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii