Umor și bună dispoziție la lansarea volumului Mercur sau Jurnal Comerțial al Portului Brăilei

De Virgil Andronescu 22 Mai 2021, 19:39 Cultura Brailei

lansare mercur volumul II

Lansarea volumului s-a făcut într-o formă umoristică de Aurel Furtună, local patriotică și pilduitoare de Vasile Datcu, doctă de Corneliu Burada și tehnică de Ion Volcu. Si acest volum 2, ediție anastatică, a fost transliterat și îngrijit de Ion Volcu și Aurel Furtună.

Au prezentat: conf. univ. dr. Corneliu Burada și scriitorul Vasile Datcu.
A moderat: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii.

Cartea reprezintă al doilea volum dintr-o ambițioasă lucrare de istorie locală, care împreună cu primul volum lansat în urmă cu doi ani, își propune să aducă în atenția publicului toate aparițiile „Mercurului” brăilean. Considerată a fi cea mai bună foaie economică din Țara Românească, bazată pe profesionalism și respect pentru cititori, gazeta are o valoare culturală neprețuită, reflectând economia înfloritoare a urbei în urmă cu două secole. Cele 102 apariții ale ziarului și-au atins misiunea impusă de ctitorul său, profesorul Ioan Penescu, întemeietorul primei şcoli şi tipografii din Brăila. Pe lângă informațiile comerciale, de analiză a piețelor interne și externe, ziarul a avut mereu în centrul atenției activitatea Portului Brăila, unde se profilase deja o piață stabilă a produselor agricole.

Vă amintim că „Mercur sau Jurnal Comerțial al Portului Brăilei” a luat naștere pe 18 decembrie 1839 și se adresa în special breslei negustorilor. Textul original era scris cu caractere latine-chirilice și nu a fost ușor de transliterat în limba română, de aceea inițiativa și efortul celor doi cercetători, drd. Ion Volcu și Aurel Furtună, merită aprecierea noastră.

Lucrarea a apărut în 2020 la Editura Proilavia a Bibliotecii „Panait Istrati", cu sprijinul Consiliului Județean Brăila.

 

Autor Virgil Andronescu 22 Mai 2021, 19:39 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii