Trei absolvenţi celebri ai Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila vor oferi, pe 26 aprilie 2018, momente de neuitat.

De Redactia 19 Aprilie 2018, 16:10 Cultura Brailei

concert V.Lungu

Joi, 26 aprilie 2018, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", vă invităm la Concertul extraordinar de muzică clasică „BRĂILENI... ACASĂ”, susţinut de absolvenţi ai Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila şi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée”, la clasa doamnei profesor Mariana Iordache: Carmen Topciu - mezzosoprană, prim-solistă a Operei Braşov, Nicoleta Alexe Chirilă - soprană, prim-solistă a Operei Braşov şi Cătălin Petrescu - bariton, prim-solist al Teatrului Naţional de Operetã „Ion Dacian“ Bucureşti. Cei trei brăileni vor fi acompaniaţi la pian de doamna Sena Ducariu, maestru corepetitor la Opera Braşov, iar spectacolul va fi prezentat de doamna profesor Marilena Niculescu, cadru didactic al Şcolii noastre.

Concertul este organizat de Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, al Primăriei Municipiului Brăila şi Teatrului "Maria Filotti" Brăila şi se încadrează în seria de manifestări "Brăila 650" şi "Centenarul Marii Uniri". INTRAREA ESTE LIBERĂ.

În programul pregătit publicului brăilean vor fi incluse arii şi duete din creaţia marilor compozitori: Georges Bizet, Léo Delibes, Gaetano Donizetti, George Grigoriu, Imre Kálmán, Franz Lehár, Norbert Petri, Jacques Offenbach, Johann Strauss, Giuseppe Verdi şi alţii.

Carmen Topciu, mezzosoprană, a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Ramona Eremia şi Marius Budoiu. Încă din timpul anilor de studenţie a debutat la Opera Naţională Română din Cluj în rolurile Rosina din opera „Il Barbiere di Siviglia” şi Angelina din opera „La Cenerentola” de Rossini. A debutat şi la Opera Maghiară din Cluj Napoca în rolul lui Giulio Cesare din opera „Giulio Cesare in Egitto” de Haendel. Din 2007, este angajată a Operei din Braşov, unde are roluri ca: Angelina în „La Cenerentola” de G. Rossini, Romeo în „I Capuleti e i Montecchi” şi Adalgisa în „Norma”, ambele scrise de V. Bellini. În acelaşi an, a câştigat Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée” Brăila. Un alt moment definitoriu s-a petrecut la Arena di Verona, în 2016, când a debutat în Carmen, în regia lui Fr. Zeffirelli. Un an mai târziu, în aprilie 2017, la Bologna a interpretat rolul Santuzza din opera „Cavaleria Rusticană” de Pietro Mascagni., iar în februarie 2018 a întreprins un turneu în Italia, la Teatrul din Bari, unde a avut rolul Azucena din opera „Il Trovatore” de G. Verdi. De curând, s-a întors dintr-un turneu în China unde, pe scena Grand Theatre din Shanghai, a interpretat rolul Carmen din opera cu acelaşi titlu de G. Bizet, iar pe 13 aprilie 2018, a debutat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi.

Nicoleta Alexe Chirilă, soprană, este absolventă a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, canto clasic, clasa profesoarei Iordache Mariana şi licențiată a Universității Transilvania, Facultatea de Muzică, clasa profesor Eugenia Moldoveanu și profesor dr. Cristina Soreanu. Este angajată în corul Teatrului Muzical Brașov, iar după opt ani, devine solistă a aceleiași instituții, respectiv Opera Brașov, unde a realizat peste 30 de roluri de operă și operetă, atât în țară, cât și în turnee în străinătate, în țări din Europa: Anglia, Italia, Franța, Germania, Austria, Spania, Olanda, Danemarca, Norvegia. Activitatea sa artistică mai cuprinde și realizarea de concerte pe scenele instituțiilor de cultură și filarmonicilor din țară: Brașov, Sibiu Suceava, Botoșani, Tg. Mureş, Cluj, București, Iași. A absolvit cursurile de formare profesională "Scenart" susținute de formatori ai Teatrului de Operetă „Ion Dacian” și de cei de la Academia Teatro alla Scala din Milano, ca asistent regizor artistic. În paralel, este și profesor de canto la Liceul de muzică „Tudor Ciortea” din Brașov. Este prezentă în jurii de specialitate la diferite concursuri, în calitate de jurat, dar și ca președinte: Concursul naţional "Crai nou" din cadrul liceului (membru fondator), Kronstad music fest, Super Vox, Kronstad Master Fest. De-a lungul carierei a abordat numeroase roluri de operă cum ar fi: Serpina („La Serva Padrona” - G. P. Pergolesi), Amor („Orpheu și Euridice” – C. Gluck), Carolina („Căsătoria secretă” – D. Cimarosa), Susanna şi Barbarina („Nunta lui Figaro” – W.A. Mozart), Regina nopţii („Flautul fermecat” – W. A. Mozart), Olimpya („Povestirile lui Hoffmann” – J. Offenbach) etc. şi roluri din operetă, cum ar fi: Fiametta („Boccaccio” – Fr. Von Suppe), Iulia („Logodnicul din lună” – E. Kunnecke), Stazi („Silvia” – E. Kálmán), Valancienne („Văduva Vesela” – Fr. Lehar), Adele („Liliacul” – J. Strauss).

Cătălin Petrescu, bariton, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (2004), la clasa Silviei Voinea. Şi-a început activitatea artistică la Teatrul Dramatic „Maria Filotti” din Brăila (1996 2000), unde a realizat rolurile: Miu, Epaminonda și Palicar din „Chira Chiralina”, Vlad din „Clubul Adolescenților” și a făcut aranjamentele muzicale la spectacolul „Împărăția Soarelui”. Din 2004, este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” unde a realizat rolurile: Locotenentul René din „Suzana”, Berry din „Victoria și-al ei Husar”, Boni Kanciano din „Silvia”, Jim Boy din „Floarea din Hawaii”, Johann din „Domnul Choufleuri vă așteaptă”, Ambrose Kemper din „Hello, Dolly!”, Nichita din „Lăsați-mă să cânt!”, Poetul din „Maria de Buenos Aires”, Falke din „Liliacul” și multe altele. A participat la turneul desfășurat în S.U.A în cadrul Companiei Academice de Operă „Darclée” sub patronajul Marianei Nicolesco (2003) și a interpretat rolurile: Lot din opera omonimă – primă audiție absolută – și Stoicea din „Moara lui Califar” – primă audiție absolută.
Sena Ducariu, pianistă, este absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, având ca profesor pe Viorica Zorzor. A urmat cursurile de perfecţionare în Germania, cu prof. Rudolf Kehrer. În palmaresul pianistei sunt prezente diferite distincţii primite la concursuri de interpretare muzicală, precum şi numeroase recitaluri în străinătate şi în majoritatea centrelor muzicale din ţară. Ca lector universitar este desemnată pianist acompaniator la Cursurile de vară de la Rm. Vâlcea şi la Cursurile internaţionale de măiestrie artistică organizate de Facultatea de Muzică din Braşov (la clasele profesorilor Petre Munteanu, Viktor Pikaisen, Georgeta Stoleriu, Gheorghe Roşu, Wolfgang Guttler şi Eva Mohos). A susţinut recitaluri alături de violoniştii Octavian Raţiu, Florin Ionescu-Galaţi, soprana Felicia Filip, mezzosoprana Asineta Răducan, tenorul Marius Brenciu, baritonul Adrian Mărcan, bass-ul Gheorghe Roşu şi clarinetistul Iulian Rusu.

Gigi-Cristian Morozan

 

 

Autor Redactia 19 Aprilie 2018, 16:10 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii