Salonul izbândei noastre

De Virgil Andronescu 09 Martie 2020, 20:31 Cultura Brailei

salonul de arta braila 2020

Sâmbătă, 29 februarie 2020, s-a desfăşurat la Galeria de Artă a Brăilei vernisajul Salonului Național de Plastică Mică, Brăila. Acesta se desfăşoară anual şi se adresează artiştilor plastici membri ai U.A.P.România și absolvenţilor de universităţi de artă. Expoziţia cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, obiect, colaj, arte decorative, fotografie, instalaţie, etc.

Ca o avampremieră a evenimentului, criticul de artă Ana Amelia Madalina Dinca scria decurând într-o cronică plastică, despre Salonul Naţional de Plastică Mică de la Brăila, ediția a XXI-a, 2020, că este un salon de o asemenea amploare, care explorează fenomenul artistic al unui spațiu cu vechi tradiții academice și moderne, adaptate la tendințe europene și la transformări ce vizează o continuă efervescență creatoare în rândurile plasticienilor de pe întreg cuprinsul țării, nu se dezice nici anul acesta de ținuta estetică elevată și de participarea unui număr impresionant de artiști. Pictori, graficieni, sculptori, designeri, fotografi, scenografi, ceramiști, tapiseri, artiști multimedia, întregesc un registru vizual structurat pe datele filosofice ale efemerului și fragilității, ale frumosului etern, ale diversității tehnice și stilistice, statornicind perene principii plastice cu viziunile lor identitare, parcă aceleași și mereu altele, prin variatele expresii în drumul nestăvilit de a se redefini și de a-și cuceri redutele nebănuitelor libertății interioare. Evenimentul a început cu un scurt recital de muzică folk susţinut de actriţa Wanessa Radu şi cu un moment de poezie al actorului Dan Moldoveanu, ambii de la Teatrul Maria Filotti.

După încheierea vernisajului, am discutat cu vice-preşedintele U.A.P.R. Brăila despre Salon, iar pictorul Hugo Mărăcineanu ne-a relatat primele impresii dar a transmis către public şi autorităţi câteva dintre problemele cu care se confruntă artiştii brăileni: Salonul anual de Plastică Mică iniţiat şi susţinut de filiala U.A.P.P. România din Brăila a devenit un reper important pentru artiştii din Româniaşi în fiecare an ecoul său se extinde în Europa. Alături de alte manifestări cum ar fi bienala Ion Andreescu de la Buzău, Salonul Lascăr Vorel din Piatra Neamţ, Saloanele Moldovei, Iaşi-Chişinău, Gh. Pătraşcu de la Târgovişte, Salonul Naţional de Desen de la Arad, etc. Salonul brăilenilor a devenit un punct de referinţă în manifestările artelor plastice din România şiaceest fapt se datorează muncii şi valorii incontestabilea artiştilor din filialanoastră, a muncii susţinute , a activităţii pe plan local şi naţional, a schimburilor de expoziţii cu filialele din Buzău, Slobozia, Târgovişte, Galaţi,Constanţa, Focşani, Bucureşti, Rm. Vâlcea, etc.

Dacă la acest Salon s-au prezentat 397 de artişti, de la cei ce abia bat la porţile afirmării şi până la nume de referinţă, profesori universitari, şefi de filiale, conducători ai U.A.P. România, graficieni, sculptori, ceramişti, designeri, este încă o dovadă a ecoului naţional, a meritului celor ce muncesc în filiala noastră. An de an la Salon trimit lucrări tot mai mulţi artişti din Turcia, Germania, Polonia, Republica Brăila. Moldova. Anul acesta au participat 11 artişti plastici din Republica Moldova, aceştia fiind atraşi nu de premii, nu de avantaje, aceştia cheltuind şi cu transportul, cu deplasarea, pentru a fi prezenţi pe simezele Salonului de la Un volum de muncă uriaş: primirea coletelor, înregistrarea acestora, panotarea, ridicarea pe simeze a 400 de lucrări cu dimensiuni până la 30 cm, etichetare, vernisaj, protocol, coborât de pe simeze, cataloage ( editare, machetare, tipărire ), ambalarea şi expedierea către cele 36 de judeţe participante cât şi celor din străinătate. Toată această muncă minuţioasă făcută de membrii filialei Brăila a U.A.P.R. pentru faima Brăilei şi pentru publicul nostrum brăilean din care cu regret am constatat din nou absenţa absolută chiar a acelora ce prin funcţiile lor ( consilier cu probleme de cultură ), diriguitori ai urbei şi judeţului. Totuşi şi-au făcut simţită prezenţa prin impunerea unui anumit format de afiş ( de parcă s-ar pricepe la grafică ) şi alături cu afişul Salonului ce anunţă acest Eveniment Naţional ( total ne băgat în seamă pe plan local ), diriguitorii au impus un afiş ce vizează vânzarea de mărţişoare executate de copii. Noi artiştii ne-am zbătut să avem sală, noi artiştii susţinem o stagiune anuală de 12-16 expoziţii, noi artiştii aducem expoziţii din afara judeţului, noi cheltuim, noi cărăm, panotăm, vernisăm, călătorim cu lucrările noastre în ţară şi străinătate unde suntem apreciaţi, suntem lăudaţi şi susţinuţi pentru renumele Brăilei.

La Buzău, Bacău, Galaţi, Târgovişte, Piatra Neamţ, Consiliile Judeţene, Primăriile, Inspectoratele de Cultură, ziarele locale, intreprinderi, oameni de afacere alocă fonduri pentru organizarea Saloanelor, pentru premii, pentru afişe şi cataloage, pentru promovare audio-vizuală. La Brăila, ioc! Notabilităţile locale îşi fac un titlu de glorie ( câştigând capital de notorietate ) din a decerna premii, diplome şi titluri de onoare artiştilor, nu cucoaneelor ce fac tatuaje! La Brăila, în sanctuarul artelor plastice vindem mărţişoare alături de lucrări ale unor mari artişti de talie naţională şi europeană ( magazinul artiştilor a fost desfiinţat pe motiv că: nu se face comerţ în spaţiul restaurat cu bani europeni ), iar când am protestat ni s-a ricanat ca pe moşia feudală: e sala mea şi fac ce vreau! E sala noastră şi-i clădită pe munca şi faima noastră, noi, Uniunea, suntem de 67 de ani prezenţi în viaţa Brăilei şi i-am făurit faima de nod important în manifestările artelor plastice şi mulţi le-au plătit cu viaţa lor: N. Naum, Mişa Gavrilov, Emilia Dumitrescu, Lungu Vespasian, Gh. Naum, Ion Gâţă, Boer Dondoş, ca să-i enumăr doar pe câţiva; voi veniţişi plecaţi din patru în patru ani!

Arta e pentru suflet, e pentru om, pentru publicul brăilean şi n-are treabă cu doctrine de partid, cu clanuri ori interese obscure. La vesrnisaj au participat scriitori, poeţi, jurnalişti, oameni de cultură şi plasticieni ale căror lucrări se găseau pe simeze. Şi, după cum spunea preşedintele U.A.P.R. Brăila, pictorul Gh. Mosorescu: vernisajul s-a dus, rămâne expoziția, până în 7 aprilie. 

 

 

Autor Virgil Andronescu 09 Martie 2020, 20:31 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii