Lansarea cărții: Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist și om de cultură – Povestea familiei, semnată de Emilia Rasty-Petzalis

De Frimu Ghinea 11 Ianuarie 2017, 09:10 Cultura Brailei

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” vă invită vineri, 13 ianuarie 2017, ora 15.00, la lansarea cărții „Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist și om de cultură – Povestea familiei”, semnată de Emilia Rasty-Petzalis. Volumul este prezentat de Viorel Coman, scriitor, Ion Bobaru, farmacist și Grațiela Constanda, profesor. Evenimentul este moderat de Ion Volcu, șef birou în cadrul Bibliotecii. Invitați speciali din partea autoarei sunt: Paul-Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei și membrii comunității grecești din Brăila. În cadrul evenimentului Ansamblul "Parnassos", al Comunității Elene Brăila, va oferi un program artistic de dansuri tradiționale grecești.

Farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis (1834 - 1894) s-a născut la Atena unde a urmat cursurile Facultății de Farmacie, obținând diploma de spițer în anul 1857. Sophocles Rasty-Petzalis a deschis în anul 1864, a patra farmacie din Brăila, devenită, în 1875, Farmacia Regală, fiind a doua farmacie a lui din acest oraș. Din 1883, Farmacia Regală funcționează în imobilul din str. Regală nr. 4 (actual str. Mihai Eminescu nr. 2). Sophocles Rasty-Petzalis a participat activ la o serie de activități cultural-științifice, cum sunt deschiderea și funcționarea unei biblioteci și a unui muzeu științific în orașul Brăila (actual Muzeul „Carol I” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”). El a organizat și viața muzicală a orașului Brăila, fiind membru fondator și președinte al Societăților Filarmonice „Musa”, înființată în 1880, și „Lyra”, înființată în 1883. Pe parcursul vieții, atât pentru activitatea cultural-artistică, pentru cea profesională, precum și pentru alte merite, Sophocles Rasty-Petzalis a primit decorații și distincții din partea Greciei, Franței, României, fostului Imperiu Otoman și Italiei.

 

Autor Frimu Ghinea 11 Ianuarie 2017, 09:10 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii