Eminescu sărbătorit la Brăila

De Virgil Andronescu 16 Ianuarie 2019, 17:42 Cultura Brailei

Eminescu 2019 la Braila

Ieri, 15 ianuarie 2019, in minunata Gradina Publica a Brailei si intru-n decor feeric de iarna autentica a avut loc intalnirea brailenilor pentru a-l omagia pe marele si desavarsitul poet al romanilor Mihai Eminescu. In fata statuii acestuia au fost prezenti, in numar mare, iubitorii geniului fara pereche al literaturii romanesti. Au fost prezenti si au depus flori membri ai Cercului Militar Braila, ai Asociatiei Pensionarilor din Invatamantul brailean, reprezentanti ai Asociatiei Veteranilor de Razboi, membrii ai Cenaclului Casa Sperantei al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ana Aslan din Braila, membrii ai Miscarii lterare Litera13, elevi si alti cetateni ai urbei. Acestia au tinut sa aduca un omagiu zilei de nastere a poetului prin scurte si elogioase discursuri, prin recitarea si citirea unor poezii din creatia lui Mihai Eminescu si din creatia proprie dedicate acestuia, dar si prin cantec.

Intreaga manifestare a fost coordonata de locotenent colonel in rezerva, domnul Postelnicu Cezar Virgil , cuvantul despre viata si activitatea lui Mihai Eminescu a fost rostit cu inima si gand curat de catre domnul Calota Gheorghe - Clubul Seniorilor din Braila, membri ai Cultului Eroilor Braila Stan Poetas, scriitorul si jurnalistul Virgil Matei a povestit despre ziua de 14 ianuarie 2019 cand ,,fiind in Bucuresti, am mers la cimitirul Bellu la mormantul poetului si petriotului national, fauritorul de limba al romanilor unde am depus un trandafir si unde am gasit un tanar din Botosani care dadea zapada si facea curat, asa ca l-am ajutat cu mare bucurie", au recitat poezii: Sibiana Mirela Antoche , Nicolae Matei , Balaban Valentina , Vasile Mandric si altii.

A fost prezent la statuia lui Eminescu si un cetatean despre care am retinut ca s-a recomandat a fi Dac, reprezentant al poetilor si scriitorilor din diaspora italiana, acesta venind special pentru acest eveniment pentru a citi un poem propriu, tocmai de la Venetia. Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de fotografii a celor prezenti si o fotografie de grup, fotografii realizate de Postelnicu Cezar Virgil , Costica Costică Antoche , Virgil Balaban si subsemnatul- membru al Miscarii literare Litera13. Manifestarile cultural-artistice - Dor de Eminescu - de Ziua Culturii Nationale au continuat, incepand cu ora 18 la Scoala Populara de Arte Vespasian Lungu cu recitaluri de poezie, pian si chitara sustinute de: profesorul Florin Lazar la chitara si voce, jurnalista Armanda Filipine a citit un inedit si deosebit poem din creatia proprie, Violeta Craiu- poeta, membru al Cenaclului Casa Sperantei al C.A.R. Carp Ana Aslan Braila , eleva la actorie, clasa profesorului Silvia Tariq, Giulia Orasanu, Alin Ghinea- clasa de pian a profesorului Raluca Ciuca, Elena Spulber- eleva la actorie a clasei profesorului Silvia Tariq, Bianca Banica- eleva la clasa de pian a doamnei Marilena Niculescu, Luana Ghinea- eleva la clasa de pian a Ralucai Ciuca, Sibiana Mirela Antoche - membra a Cenaclului Casa Sperantei- C.A.R.P. Braila, Rodica Gorgovan impreuna cu profesorul Florin Lazar au interpretat cantecul Eminescu, din repertoriul regretatilor Ion si Aldea Teodorovici, pianista Alexandra Dabija- eleva a doamnei Marilena Niculescu, Nicolae Matei - membru al Cenaclului Casei Sperantei, la pian Marian Lazar- de la clasa profesorului Vermesan Laura, Fanica Tanase - membra in Cenaclul Casa Sperantei, Ionel Jecu- poet si epigramist, Balaban Valentina- poezie, epigramista Stela Serbu- Raducan, Virgil Matei a repovestit intamplarea din ziua precedenta dela cimitirul Bellu, Teodor-Gabriel Șcheaua - elev la clasa de chitara a profesorului Florin Lazar a interpretat cantecul Pentru Ea al interpretilor Ion si Aldea Teodorovici, iar finalul spectacolului a apartinut corului Trison al Scolii Populare de Arte Vespasian Lungu- grup condus de profesorii Maricica si Stefan Lupu.

Ieri, la implinirea a 169 de ani de la nasterea poetului nepereche Mihai Eminescu si de Ziua Culturii Nationale, brailenii au adus un deosebit omagiu geniului literaturii romane prin doua evenimente remarcabile.

La cele doua activitati culturale au participat si jurnalistii Tudorita Tarnita si Mihai Vintila de la ziarul online www.infoest.ro si director al revistei manifest www.litera13.ro . Intreg programul artistic a fost prezentat de Sibiana Mirela Antoche. Cinste lor, cinstire marelui poet, publicist si patriot Mihai Eminescu!

 

 

Autor Virgil Andronescu 16 Ianuarie 2019, 17:42 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii