Casa Artelor o revistă armonioasă

De Virgil Andronescu 10 Martie 2020, 19:35 Cultura Brailei

Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu din Brăila a fost astăzi gazda evenimentului de lansare a numărului 7/2019 ( Anul VII ) al revistei Casa Artelor.

casa artelor braila 1

Lansarea a fost însoţită de un spectacol muzical de înaltă ţinută artistică. Publicaţia Casa Artelor apare anual şi este realizată de Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu din Brăila, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila.

mortu casa artelor

Editorialul acestui număr aparţine prof. dr. Viorel Mortu care scrie despre revista Casa Artelor că reprezintă o fotogramă a culturii Brăilei: Revista învinge o prejudecată şi afirmă, cu argumente viabile, un adevăr: Brăila este un pol cultural de referinţă în această perte de ţară.

Veronica Dobrin, fost director al Teatrului Maria Filotti deschide cuprinsul Casei Artelor cu articolul Evenimentele Darclée – pe culmile gloriei: Celebrăm 25 de ani de când Brăila a trăit un eveniment cultural excepţional – Festivalul şi Concursul de Canto Hariclea Darclée.

Criticul de artă Maria Stoica scrie despre Vespasian Lungu, profesor de pictură cât şi despre cultura de masă şi despre artistul amator care este deschis spre o comunicare directă, spontană, sinceră, care se apropie uneori de puritatea dezinteresată a jocului.

Ziarista Tudoriţa Tarniţă publică interviul Concursul Armoniile Dunării – o adevărată sursă de talente muzicale -, intervievată fiind doamna profesor de canto Mariana Iordache, director artistic al concursului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii.

Vespasian Ionesi scrie despre Pictorul Vespasian Lungu în inima şi mintea noastră ( III ) – fragment din cartea Din colbul Costişei... Criticul literar Viorel Coman scrie In memoriam Maria Cogălniceanu ( I ) – Unduirea timpului: La câteva luni de când şi-a tras ţărâna peste chip, e bines ă ne aducem aminte de făptura de cuvinte care a rămas. Începem cu evocarea poetei care a fost. Elena Dumitrescu-Netwig, soprana cu condei subţire este elogiată de dr. Zamfir Bălan din cadrul Muzeului Brăilei Carol I.

casa artelor braila 2020

Profesorul Viorel Neagu face O abordare a fotografiei. Prof. Marilena-Viorica Niculescu abordează un subiect interesant pentru publicul iubitor de radio - Aici radio România Actualităţi! – De la Brăila, ne transmite Cezar Hârjescu... Cum alegi repertoriul? întreabă, ăn articolul domniei sale, Ioana-Maria Lupaşcu.

casa artelor 2020

Pentru ziarista Adriana Burlacu Pictorul Ion Radu este povestitorul de pe pânză. Directorul revistei Litera13, poetul Mihai Vintilă scrie despre Anton Dumitriu ca fiind proscrisul triumfător, publicând o recenzie asupra volumului semnat de Maria Cogălniceanu.

piron casa artelor

Într-un alt articol, Marilena-Viorica Niculescu scrie despre trupa Chroma Project ca fiind o promisiune şi o misiune îndeplinită! Corul mixt Trison cântă şi adună aplauze, diplome, premii...anunţă dirijorul Ştefan Lupu. Prof. Laura-Vioara Vermeşan descrie Maeştri ai muzicii – Darclée, privighetoarea Carpaţilor. Sorin Grecu, referent de presă la Şcoala Populară de Arte Tudor Jorda din Cluj-Napoca, consemnează un Spectacol omagial dedicat Yilei Naţionale a României: Moldova, Muntenia, Transilvania.

Ultimile pagini ale revistei parcurg traseul tuturor evenimentelor de referinţă ce au avut loc la Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu pe anul 2019, cât şi premiile şi distincţiile cucerite de elevii Scolii Populare de Arte din Brăila.

Revista, full color, aşa cum ne-a obişnuit de şapte ani încoace, este excelent realizată grafic, toate cele 40 de pagini fiind bine structurate şi înnobilate cu articole interesante.

casa artelor 6

Sala de spectacole a Şcolii Populare de Arte a fost populată la maximum, au fost prezenţi şi unii dintre semnatarii articolelor din acest numă al VII-lea, scriitori, muzicieni şi ziarişti.

trison braila casa artelor

Moderatorul evenimentului a fost managerul instituţiei Cristian Morozan. A fost o seară cu multă muzică de calitate, o seară a armoniei.

carbunaru casa artelor

 

 

Autor Virgil Andronescu 10 Martie 2020, 19:35 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii