Brăila | O statuie tristă pe bulevardul Carol

De Mihai Vintilă 06 August 2020, 21:53 Cultura Brailei

Naum Vechilargi braila

O statuie stingheră își plânge singurătatea pe artera Carol din Brăila. O puteți vedea după intersecția străzii Școlilor cu bulevardul în direcția de mers spre strada Mihai Eminescu. E ușor de identificat după soclul de marmură și bustul care nu răscolește memoria brăilenilor celebri. Citești și te încurci. Cum? Naum Vechilargi? Cine a fost?

Naum Vechilargi bulevardul carol braila

Ei bine, este un erudit albanez care a trăit în Brăila unde a făcut avere și care atunci când mai avea ceva timp se dedica culturii poporului său. Astfel a putut da publicului primul alfabet albanez, în fapt alfabetul folosit parțial și în ziua de azi. Prin ciudățeniile vieții a ajuns azi să dăinuiască într-o sculptură de for public din Brăila. După inaugurarea cu pompă cred că a rămas cu singurătatea vieții.

Azi nici pensionarii tradiționali ai zonei nu îi mai țin de urât. S-au baricadat în case de frica unei gripe și stau cu ochii lipiți de televizor și comentează pe internet cu o sete pe care nu am mai văzut-o de la Revoluția din decembrie 1989 când ne recomandau nouă, tinerilor de atunci, să stăm cuminți.

Zborul porumbeilor este singurul care mai dă viață locului. Ușor ciobită, marmura care înconjoară statuia arată dezinteresul tuturor față de om, de statuie ca obiect de artă și de lucrurile care ne pot bucura viața. Tristețea acestei statui este aproape poetică.

Aparține unei alte ere, era înainte de covid.

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 06 August 2020, 21:53 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii