Siguranta voastra nu-i problema noastra!

De Redactia 06 Iulie 2011, 23:13 Comunicate
Cam acesta-i mesajul transmis de cei care au hotărît că trebuie să plece din sistem poliţişti din compartimentele de patrulare !
   
Le reamintim că art. 1 din Legea Poliţiei spune că  Poliţia Română  …  este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice …
Cum asigurăm ordinea şi liniştea publică, cum apărăm cetăţeanul ?
Cu mai puţini poliţişti în stradă şi cu mai mulţi prin birouri ?
Ceream societăţii civile să reacţioneze pentru că beneficiarii acestor disponibilizări vor fi cetăţenii din oraşele noastre ! Nu mai punem în discuţie famiile poliţiştilor afectaţi de indiferenţa mai marilor noştri !
Art. 2 din aceeaşi lege prevede că  activitatea Poliţiei Române constituie serviciu public specializat şi se realizează în interesul persoanei, al comunităţii ……
   
În Romania, după cum se observă, Poliţia Română constiutie serviciu privat specializat şi se realizează în interesul personal al unor indivizi care şi-au angajat toate rudele, prietenii, etc ,crezînd că a fi manager este egal cu proprietar sau persoană fizică autorizată în a-şi bate joc de meseria de poliţist şi în a nu respecta jurămîntul făcut !
   
"Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
În aceeaşi lege se mai precizează că Poliţia Română are următoarele atribuţii principale:
1. apără viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea privată şi publică, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi ale comunităţii;
2. aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii
   
Totodată poliţistul este obligat să ia măsurile necesare pentru înlăturarea pericolelor care ameninţă ordinea publică sau siguranţa persoanelor, în toate situaţiile în care ia cunoştinţă direct ori când este sesizat despre acestea.
   
Dreptul cetăţeanului la viaţă, la sănătate, libertatea de a se deplasa fără frică pe stradă încrezător că un poliţist veghează să nu i se intîmple nimic rău nu sunt încălcate acum cînd s-a decis ca primii disponibilizaţi să fie din rîndurile poliţiştilor de patrulare ?
   
În Strategia nationala de ordine publica 2010-2013 siguranţa publică drept concept doctrinar reprezintă sentimentul de linişte şi încredere pe care îl conferă serviciul polţtienesc (instituţiile statului) pentru aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a gradului de siguranţă al persoanelor, colectivităţilor şi bunurilor, precum şi pentru realizarea parteneriatului societate civilă şi polţtie, în scopul soluţionării problemelor comunităţii, al apărării drepturilor, libertăţilor şi intereselor legale ale cetăţenilor.
   
Oare ordinea publică şi siguranţa persoanelor nu sunt puse în pericol prin luarea acestor măsuri ilogice, ilegale, nedeontologice şi chiar neconstituţionale ?
   
Cine este tras la răspundere pentru  hotărîrile luate ?
Deasemenea în aceeaşi strategie se menţionează că :
- Poliţia, principală instituţie ce acţionează pentru menţinerea ordinii publice, este transformată dintr-o forţă poliţienească, militară, într-un serviciu poliţienesc, în slujba cetăţeanului, începand cu anul 2002. ( să fie oare adevărat ?)
 - Libertatea de mişcare, protecţia, inclusiv juridică, a persoanelor celor mai vulnerabile, a femeilor şi copiilor victime ale violenţei, a persoanelor dependente, protecţia datelor cu caracter personal şi a vieţii private… trebuie sa fie consolidate.
- Criza economică şi financiară mondială din anul 2009 continua să exercite o influenţă de ordin economic, social şi politic, cu incidenţă inevitabilă şi greu de anticipat asupra societăţii româneşti şi internaţionale şi, implicit, asupra activităţilor instituţiilor statului român. Efectele crizei pot conduce la situaţii de o gravitate excepţională în plan economic, social şi politic, prin creşterea numărului de disponibilizări, atît în sectorul public, cît şi în cel privat, cu impact asupracreşterii infracţionalităţii, sentimentului de neîncredere a populaţiei în instituţiile statului, numărului de proteste şi de manifestaări violente în rîndul populaţiei.
- Mai mult, se consideră absolut firesc ca un poliţist să îşi rişte zilnic viaţa pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţioinale ale cetăţeanului, pentru apărarea avutului public şi privat, motiv pentru care acestui functionar public trebuie să i se asigure un statut social în concordanţă cu riscurile inerente şi cu importanţa socială a activităţii pe care o desfăşoară.
- La începutul anului 2010, deficitul de personal era de 13%, ceea ce conduce la o medie reală de 434 de poliţişti/jandarmi la 100.000 locuitori. Deficitul este in special in dispozitivele de ordine si siguranţă publică.
- Obiective strategice :
1. Îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului
3. Redistribuirea resurselor în sistemul de ordine şi siguranţă publică, pentru acoperirea strazii

În ciuda  tuturor celor prezentate, a semnalelor de alarmă trase de organizaţia noastră şi a promisiunilor factorilor de răspundere, fără remuşcări,  fără scrupule, nici măcar cu un minim sentiment de responsabilitate s-a decis :

SIGURANŢA VOASTRĂ NU-I PROBLEMA NOASTRĂ !

Organizaţia noastră sindicală dovedeşte acelaşi spirit de colegialitate şi solidaritate cu poliţiştii adevăraţi.

Cu stimă,

PREŞEDINTELE BIROULUI TERITORIAL NEAMŢ AL SINDICATULUI NAŢIONAL AL AGENŢILOR DE POLIŢIE

CĂNĂRĂU IOAN

 

Autor Redactia 06 Iulie 2011, 23:13 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate