Sanatatea copilului: Anemia feripriva cea mai intâlnita problema nutritionala

De Redactia 05 Februarie 2014, 09:46 Comunicate
Dureri de cap, stari de oboseala, iritabilitate, deficit de atentie sau paloare a pielii sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute semne si simptome ale anemiei feriprive la copii, o problema cu care se confrunta 40% dintre pre?colarii si 23% dintre scolarii din România.

Anemia feripriva apare ca o consecinta a nivelului redus de fier în organism si poate afecta persoane de toate vârstele, însa copiii sunt cei mai vulnerabili.
 
“Având în vedere ca 40% din copiii sub 5 ani si 1 din 4 copii de vârsta scolara sufera de anemie feripriva, putem spune ca aceasta deficienta reprezinta o problema grava de sanatate publica, cu consecinte pe termen mediu si lung. Carenta de fier poate sa apara în mai multe circumstante, cum ar fi un deficit de aport (dieta saraca în fier), nevoi crescute de fier, pierderi de sânge sau o tulburare de absorbtie a fierului. Dintre multiplele cauze care converg catre instalarea anemiei feriprive, alimentatia joaca un rol esential atât în prevenirea, cât si în instalarea acestei carente”, declara Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Române de Pediatrie.

Cu toate ca anemia feripriva reprezinta una dintre cele mai des întâlnite probleme nutritionale la copiii din România, aceasta este de multe ori trecuta cu vederea.
 
Cât de grava e problema?
În stadiul incipient, anemia feripriva evolueaza încet, ramânând neobservata. Un organism care este supus cronic la un aport inadecvat de fier devine extrem de vulnerabil la infectii, este slabit, are o toleranta redusa la efort fizic, iar performantele intelectuale se reduc. La copiii aflati în plin proces de crestere si dezvoltare, aceste elemente sunt mult mai sever exprimate.
 
Netratata, anemia afecteaza dezvoltarea cerebrala a copiilor si poate determina întârzieri intelectuale si cognitive majore. Însa anemia feripriva poate fi depistata printr-o simpla analiza de sânge recoltata din deget. De aceea, este important ca parintii sa fie atenti la comportamenul micutilor si sa se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice banuiala.
 
În acest context, întrebarea este cum putem sa ne ferim micutii de o asemenea deficienta? Alimentatia joaca un rol esential în dezvoltarea armonioasa a organismului, iar parintii sunt primii care pot preveni instalarea acestei afectiuni, controlând cu atentie dieta copiilor si asigurându-se ca acestia primesc necesarul zilnic de fier.

Printre alimentele bogate în fier se numara: ficatul de pasare, carnea rosie, pestele gras, ouale, lintea, legumele verzi si cerealele integrale, care, în combinatie cu alimente bogate în vitamina C, pot determina o mai buna absorbtie a fierului de catre organism.
 
La rândul lor, medicul de familie si medicul pediatru joaca un rol esential în identificarea unei posibile probleme determinate de lipsa de fier.
 
În concluzie, sanatatea copilului, dar si a adultilor, depinde în mare masura de alimentatie. Un regim echilibrat poate face minuni, prevenind aparitia unor probleme mai serioase. Pentru ca organismul micutilor sa se dezvolte normal e important sa alegem cele mai potrivite alimente, contribuind la construirea unui comportament nutritional sanatos înca din primii ani de viata.


 

Autor Redactia 05 Februarie 2014, 09:46 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate