Ministrul Rovana Plumb a semnat, la Strasbourg, Conventiei de la Istanbul privind prevenirea si combaterea violentei împotriva femeilor si a violentei domestice

De Redactia 28 Iunie 2014, 09:33 Comunicate
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb, a semnat, în această dimineaţă (n.r. 27.06.2014), la Strasbourg, Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul.

Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii reţelei parlamentare pentru combaterea violenţei împotriva femeilor din timpul lucrărilor sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se încheie astăzi, la Strasbourg.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului.

În acelaşi timp, Convenţia este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului şi recunoaşte că femeile şi bărbaţii nu sunt doar diferenţiaţi din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri şi comportamente specifice.

De asemenea, documentul semnat astăzi de România la Strasbourg introduce o serie de infracţiuni, precum sterilizarea forţată, mutilarea genitală a femeilor sau violenţa psihică. Neincriminate până acum, acestea vor trebui introduse ca infracţiuni în legislaţiile statelor semnatare ale Convenţiei.

În ceea ce priveşte componenta de prevenire, Convenţia prevede schimbarea atitudinilor şi rolurilor, precum şi combaterea stereotipurilor care fac ca violenţa împotriva femeilor să fie acceptată, instruirea de specialişti care să lucreze cu victimele sau includerea ca disciplină în programele şcolare, la toate nivelurile de educaţie a problematicii egalităţii.
Documentul semnat astăzi la Strasbourg presupune şi măsuri clare de protecţie pe care ţările semnatare trebuie să le ia pentru victimele fenomenului violenţei fizice şi psihice. Printre acestea, înfiinţarea de servicii specializate care să ofere asistenţă medicală şi consiliere psihologică şi juridică victimelor şi copiilor lor, precum şi înfiinţarea de suficiente adăposturi pentru aceste victime.
Sub incidenţa Convenţiei intră femei şi fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală.

În declaraţia făcută cu această ocazie la Strasbourg, doamna Rovana Plumb a afirmat că, odată cu semnarea Convenţiei de la Istanbul, femeile din România - victime ale violenței fizice, psihice sau sexuale – nu trebuie să se mai simtă singure sau neputincioase în fața unui fenomen criminal.

“Semnarea Convenției de la Istanbul reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal.” - a spus oficialul român.

“În calitate de ministru mandatat de Premierul României Victor Ponta să semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violență de gen, vreau să evidenţiez eforturile comune ale membrilor Guvernului României și ale parlamentarilor noștri, care s-au luptat pentru ca România să devină unul dintre statele care semnează și ratifică în mod prioritar acest document.” – a continuat domnia sa.

Totodată, ministrul MFPSPV a declarat, în expunerea sa, că România îşi asumă respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor și promovarea măsurilor active de eliminare a violenţei asupra acestora.

Convenția de la Istanbul devine, astfel, cel mai complex instrument menit să aplice norme unitare de prevenire a unui fenomen grav şi amplu, care nu se oprește la granițele unui stat.


„Convenția oferă tuturor statelor semnatare un cadru de prevenire și de protecție față de orice acte de violență asupra femeilor, dublat de sancțiuni ferme și de acțiuni hotărâte împotriva celor care proliferează acest fenomen.”, a susţinut Rovana Plumb.


Din delegaţia României prezentă la Strasbourg mai fac parte doamna Aurelia Cristea - ministrul pentru Dialog Social şi doamna Ioana Cazacu - secretar de stat Departamentul pentru Egalitate de Şanse. La semnarea documentului, au mai fost prezenţi membri ai delegaţiei române ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

După semnarea documentului, ministrul Rovana Plumb a felicitat toate statele care până la acest moment au semnat și ratificat Convenția de la Istanbul și a ţinut să îi asigure pe partenerii internaţionali că România va avea o politică de toleranță zero față de orice acte de violență direcționate împotriva femeilor.

Până în prezent, Convenţia a fost semnată de 24 de state şi ratificată de alte 11.

Ministrul român al Muncii şi Familiei a avut, de asemenea, întâlniri bilaterale cu domnul Nils Muižnieks, comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cu doamna Anne Brasseur, preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei si cu doamna Gabriela Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme referitoare la protecţia femeilor faţă de multiplele tipuri de violenţă, promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile şi a drepturilor omului în general.

Serviciul Comunicare, Relații cu Publicul și Mass-Media

 

Autor Redactia 28 Iunie 2014, 09:33 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii