“Implică-te! Raportează corupția!” - campanie de mobilizare civică

De Redactia 18 Martie 2015, 13:09 Comunicate

Transparency International România a lansat luni, 16 martie, Campania de mobilizare civică “Implică-te! Raportează corupția!”. Campania “Implică-te! Raportează corupția!“ derulată de TI-România  își propune să determine cetățenii să ia atitudine și să sesizeze faptele de corupție. Raportarea unor astfel de fapte este în interesul fiecăruia dintre noi.

Prin Campania lansată luni, 16 martie 2015, facem cunoscut faptul că depunerea unor astfel de sesizări este de acum mai simplu de realizat, prin completarea formularului on-line disponibil la  adresa:  https://www.alacromania.ro/raporteaza-coruptia

TI-România pune la dispoziție expertiza Centrului de Asistență Legală Anti-Corupție (ALAC), Centru care acordă gratuit consiliere și asistență juridică tuturor cetățenilor care sunt martori sau victime ale unor fapte de corupție.

Cetățenii sunt astfel nu doar încurajați, sunt și sprijiniți să sesizeze cazurile de corupție.

TI-România  vine deopotrivă în sprijinul instituțiilor statului, ajutând cetățenii să formuleze corect și complet sesizările privind cazurile de corupție.

Victor AlistarVictor Alistar, Director Executiv Transparency International România (TI-România), a explicat în cadrul conferinței de lansare care este principiul pe baza căruia acționează ALAC: “Nu comentăm cazuri și nu facem presiuni publice. Nu dorim rezolvarea punctuală a cazurilor, ca un avocat. Pe noi ne interesează să sprijinim un proces natural între cetățean și stat”.

ALAC dispune de un site dedicat cât și de o linie telefonică dedicată, fără a se suprapune cu liniile telefonice deja existente.

ALAC este un program global. Vine atât în sprijinul cetățenilor simpli cât și în sprijinul mediului de afaceri. Va fi o platformă pentru tot ce înseamnă corupția mare, transfrontalieră”, a adăugat Directorul Executiv al TI-Ro.

În același context, Victor Alistar a dezvăluit că TI-România a preluat coordonarea acțiunilor Mișcării Transparency International dedicate justiției, ceea ce este “un beneficiu pentru autoritățile naționale, o posibilitate de a folosi această platformă”.

ALAC este și un instrument de lucru pentru justificarea nevoilor de modificare a legislației anticorupție.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai unor importante instituții care sprijină demersul TI-România, precum CSM, DGA, Avocatul Poporului, Asociația Română a Magistraților.

Concluzia tuturor acestor dezbateri cu privire la rolul pe care cetățenii simpli îl pot avea în combaterea faptelor de corupție a fost aceea că cetățenii trebuie încurajați să depună sesizări de acest tip, însă este foarte important ca sesizările să fie complet și corect formulate, iar aici rolul Centrului ALAC este unul esențial.

Ce se întâmplă cu sesizările trimise on-line către ALAC


Cetățenii au la dispoziție pe site-ul www.alacromania.ro un formular on-line, ușor de parcurs și de completat, prin intermediul căruia pot raporta fapte de corupție. Fiecare sesizare transmisă on-line este analizată de experții ALAC.  Ulterior, dacă fapta sesizată este de competența Centrului, autorul sesizării este invitat la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii de urmat. Astfel, află ce drepturi are, învață cum și unde să depună o plângere, iar rezolvarea cazului este urmărită de experții ALAC.

Totodată, dacă problemele semnalate Centrului nu sunt de competența ALAC, îndrumăm persoana în cauză către instituția care i-ar putea oferi ajutor.

Întregul proces de consiliere este gratuit și confidențial. Centrul nu are dreptul să facă publice cazurile fără acordul persoanelor care le-au sesizat.

Ce este ALAC?
Activitatea Centrului se desfășoară pe trei planuri:
- sprijinirea victimelor și martorilor corupției;
- informarea cetățenilor cu privire la drepturile lor și instrumentele prin care pot acționa împotriva abuzuri-lor;
- respectiv advocacy pentru remedierea lacunelor din sistem pentru preîntâmpinarea unor astfel de fapte de corupție.

Primul Centru ALAC din lume a fost deschis în 2003, în România, la inițiativa TI-România. Exemplul a fost preluat ulterior și de alte state, astfel că în prezent în reţeaua Transparency Internaţional funcționează 90 de centre similare în 60 de țări.

De la înființare, Centrul Asistență Legală Anti-Corupție din țara noastră a asistat și consiliat peste 6.000 de victime şi martori ai actelor sau faptelor de corupţie din sectorul public.

Campaniile de advocacy desfășurate de Centrul ALAC România au avut ca rezultate politici publice și modificări de acte normative. Enumerăm doar câteva dintre acestea.
- Legea de înființare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care a avut ca punct de pornire o propunere legislativă întocmită de ALAC.
- Persoanele cu venituri mici pot beneficia de asistenţă judiciară gratuită.
- Adoptarea codurilor de conduită pentru personalul contractual al instituţiilor publice.
- Modificarea articolului 13¹ al Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În prezent, un sfert din cazurile DNA sunt soluţionate pe baza acestui articol.
- Elaborarea și adoptarea Legii nr. 571/2004, cunoscută ca Legea avertizorilor de integritate. În baza acestui act normativ, angajații din sectorul public nu pot fi concediați dacă sesizează un act de corupţie la locul de muncă.

Așadar, Centrul  ALAC  oferă informații, consiliere și asistență juridică; susține demersurile cetățenilor în sesizarea corupției;  transmite cazuri autorităților competente;  urmărește soluționarea cazurilor semnalate

Atenție. Centrul ALAC nu se pronunță în locul organelor de cercetare penală (poliție, parchet, etc.); nu se substituie instanțelor de judecată;  nu se substituie activității avocațiale; nu reprezintă petenții în instanță; nu efectuează cercetare sau expertize.

 

Autor Redactia 18 Martie 2015, 13:09 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii