Politistii în serviciul comunitatii, de Craciun

De Redactia 23 Decembrie 2014, 16:13 Comunicate

Peste  10.500 de poliÅ£iÅŸti vor acÅ£iona, zilnic, suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine ÅŸi siguranţă publică, pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie petrecută în condiÈ›ii de liniÈ™te È™i siguranță.

PoliÅ£ia Română este la datorie, în serviciul comunității, în perioada Crăciunului, pentru asigurarea ordinii È™i siguranÅ£ei publice, protejarea patrimoniului È™i a drepturilor ÅŸi libertăţilor cetăţenilor, astfel încât sărbătorile să fie petrecute în liniÅŸte.

Șeful PoliÈ›iei Române a dispus ca cei peste 10.500 de poliÅ£iÅŸti care vor acÈ›iona suplimentar faţă de cei care se află în dispozitivul curent de ordine ÅŸi siguranţă publică, să aibă ca prioritate prevenirea ÅŸi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniÅŸtea cetăţenilor ÅŸi să intervină rapid atunci când sunt sesizaÅ£i cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor, aproape 7.000 sunt de la structurile de ordine publică, circa 2.000 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri, respectiv: poliţia transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

De asemenea, aproape 400 de poliÅ£iÅŸti se vor afla în rezervă, fiind pregătiÅ£i să intervină dacă va fi nevoie.

Totodată, pentru desfășurarea activităților de menÈ›inere a ordinii È™i liniÈ™tii publice, a celor de prevenire a evenimentelor rutiere negative È™i asigurare a fluenÈ›ei traficului rutier, poliÈ›iÈ™tii vor folosi peste 2.700 de autospeciale È™i peste 450 de aparate de monitorizare a traficului È™i înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

- PoliÅ£ia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecÅ£ie pentru a petrece sărbătorile de iarnă în siguranţă.

- PoliÅ£iÅŸtii vă recomandă să evitaÅ£i discuÅ£iile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate ÅŸi să nu ripostaÅ£i la agresivitatea lor verbală.

- De asemenea, ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv!

- Consumând alcool în exces veÅ£i avea ÅŸi o capacitate de reacÅ£ie redusă ÅŸi puteÅ£i deveni cu uÅŸurinţă victima unei infracÅ£iuni sau a unui accident rutier.

- Dacă sunteţi acostaţi pe stradă, nu ezitaţi să cereţi sprijinul celorlalţi trecători!

- Atunci când aÅ£i fost martorii unor manifestări violente, anunÅ£aÅ£i imediat PoliÅ£ia!

- Pentru protecÅ£ia autovehiculului, poliÅ£iÅŸtii vă recomandă ca atunci când parcaÅ£i autoturismul să închideÅ£i geamurile ÅŸi să vă asiguraÅ£i apoi că l-aÅ£i încuiat.

- DepozitaÅ£i cumpărăturile în portbagaj ÅŸi nu lăsaÅ£i la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.

- Când aÅ£i pornit maÅŸina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaÅ£i de ea. Nu o lăsaÅ£i pornită ÅŸi neasigurată nici atunci când o părăsiÅ£i timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staÅ£iilor de alimentare.

- Dacă aveÅ£i de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaÅ£i permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum ÅŸi de trafic ÅŸi nu vă angajaÅ£i în efectuarea de depăşiri neregulamentare.

- PoliÅ£iÅŸtii atrag atenÅ£ia asupra pericolului pe care îl constituie conducerea sub influenÅ£a băuturilor alcoolice ÅŸi a importanÈ›ei folosirii centurii de siguranţă.

- Este recomandat să nu conduceÅ£i dacă vă simÅ£iÅ£i obosiÅ£i ÅŸi să opriÅ£i din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde ÅŸi a vă reface forÅ£ele. FolosiÅ£i corect luminile, atât pe timp de zi, cât ÅŸi pe timp de noapte!

- Dacă un străin soseşte la uşa dumneavoastră:

- Uneori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), aşa că fiţi vigilenţi.

- Nu permiteÅ£i străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta sau pentru a le oferi ceva.

- Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinÅ£a dumneavoastră, chemaÅ£i un vecin sau o rudă să vă însoÅ£ească.

- Pentru siguranÅ£a locuinÅ£ei dumneavoastră, atenÅ£ie ÅŸi la intrările secundare, cum ar fi uÅŸile de la balcoane ÅŸi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinÅ£a. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior!

- EvitaÅ£i discuÅ£iile despre bunurile de valoare pe care le aveÅ£i în casă!

- În cazul absenÅ£elor îndelungate de la domiciliu, comunicaÅ£i acest fapt numai persoanelor în care aveÅ£i mare încredere. RugaÅ£i-i să vă supravegheze locuinÅ£a, sau să acÅ£ioneze în aÅŸa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

- Când plecaÅ£i de acasă încercaÅ£i să creaÅ£i aparenÅ£a că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere ÅŸi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenÅ£ei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

- Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.

- ÎncuiaÅ£i uÅŸile ÅŸi geamurile chiar ÅŸi atunci când plecaÅ£i pentru câteva minute.

- Nu lăsaÅ£i sume mari de bani sau valori în locuinţă.

- Nu lăsaÅ£i bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conÅ£inut să informaÅ£i străinii că aÅ£i plecat în concediu!

- InstruiÅ£i-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uÅŸa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimiÅŸi de părinÅ£i pentru a le da diverse obiecte!

Sărbători fericite!

 

Autor Redactia 23 Decembrie 2014, 16:13 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii