Stil de condus - Aplicatie unicat pentru masini

De A.Frangu 12 Iulie 2013, 08:05 Auto
SAS Grup, liderul pietei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS, a dezvoltat o aplicatie pentru determinarea stilului de condus al soferilor, unicat pe piata din România prin faptul ca se bazeaza pe modele matematice complexe, generate de principiul ca accelerarea si decelerarea bruste nu sunt functii liniare.

 "Aplicatia care sta la baza determinarii stilului de condus a fost dezvoltata de inginerii nostri de software si este atât de complexa si de greu de copiat încât nu intentionam sa o patentam. Pentru utilizatori însa, rapoartele se genereaza foarte usor, iar interfata este prietenoasa. În plus, aceasta este cea mai precisa aplicatie de acest gen de pe piata, întrucât determinarea stilului de condus se realizeaza pe baza unui algoritm care detecteaza cresterea sau scaderea brusca a vitezei de la o secunda la alta, în functie de puterea motorului, masa vehiculului, viteza de deplasare în ambele secunde de studiu, unghiul la care se produce evenimentul de tip condus agresiv etc", a aratat Adrian Dinu, director general SAS Grup.

Aplicatia "Stil de condus" poate fi utilizata exclusiv de companiile care au implementate solutii de monitorizare a flotelor auto dezvoltate de SAS Grup. Rapoartele "Stil de condus" arata cât de agresivi sunt conducatorii auto dintr-o companie si cum conduc acestia, comparativ cu toti ceilalti peste 10.000 de soferi ai vehiculelor care au montate sisteme de supraveghere de la SAS Grup: pe baza datelor culese din trafic de la toate aceste vehicule monitorizate în fiecare secunda, aplicatia "Stil de condus" determina statistic reperele de notare a soferilor, de la nota 10 pentru cel mai putin agresiv, la nota 4 pentru cel mai agresiv sofer.

În prezent, aplicatia înca îsi construieste baza de date statistica, dar, din câte se întrevede pâna în prezent, soferii din Bucuresti par a fi cei mai agresivi în trafic; dintre orasele mari - cel mai putin agresiv se conduce în Brasov. "Aplicatia a fost implementata recent, asa încât înca nu are o baza de date suficient de mare astfel încât sa poata determina statistici relevante ale stilului de condus, mai ales ca acum este si perioada de concedii. Ne asteptam însa ca în toamna sa avem seturi de date complete privind stilul de condus pe diferite categorii de masini, pe orase, soferi versus soferite etc", a precizat Adrian Dinu.

Consumul de carburant în cazul condusului agresiv creste cu 15%-30%, în cazul motoarelor pe benzina apropiindu-se în multe cazuri de 30%; la acesta se adauga alte costuri suplimentare aparute ca urmare a uzurii mai accentuate a unor piese (placute de frâna, discuri de frâna) sau amenzi pentru nerespectarea unor reguli de circulatie.

"Doar echipamentele noi din solutia SAS Fleet Pro pot oferi aceasta componenta de "Stil de condus", iar aceasta este deja atât de solicitata încât cu greu facem fata cererilor de buy-back ale clientilor care doresc sa îsi înlocuiasca echipamentele vechi cu cele de ultima generatie", a precizat Adrian Dinu.


 

Autor A.Frangu 12 Iulie 2013, 08:05 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii