Soferii vor putea cumpăra roviniete valabile 10 sau 90 zile

De AmosNews 11 Iulie 2013, 09:40 Auto
Autoritătile vor introduce noi perioade de valabilitate a rovinietelor pentru autoturisme, de 10 si 90 de zile, pe lângă cele disponibile în prezent, al căror pret rămâne nemodificat.

Noile prevederi sunt propuse de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură si Investitii Străine, printr-un proiect de act normativ privind modificarea Ordonanței de Urgentă a Guvernului 15/2002 de aplicare a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale.

În ceea ce priveste autoturismele, proiectul vizează mentinerea actualelor roviniete (valabile 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, la preturi de 3, 7, respectiv 28 de euro) si introducerea a două noi tarife - 4 euro, pentru o perioadă de 10 zile, si 13 euro, pentru 90 de zile.

Cele două noi tipuri de vinietă vor fi disponibile si pentru vehiculele de transport marfă de sub 3,5 tone, la tarife de 8, respectiv 36 de euro.

Proiectul de act normativ actualizează, de asemenea, tarifele pentru celelalte categorii de vehicule, în unele cazuri în crestere fată de actualele costuri, în altele în scădere.

Astfel, pentru vehiculele de transport marfă de 3,5 - 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, fată de 4 euro în prezent. În schimb, cele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai putin, 16 euro sau 32 de euro, fată de 20, respectiv 52 în prezent.

Tarife mai mari pentru rovinieta valabilă o zi vor plăti si șoferii vehiculelor de transport marfă de 7,5 - 12 tone, de peste 12 tone cu până la trei axe, sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.

Proiectul de ordonantă extinde, de asemenea, modalitătile de achitare a tarifelor de utilizare a drumurilor, prin intermediul unor mijloace de plată care urmează să fie puse la dispozitie de către distribuitori, si va elimina posibilitatea de exceptare a unor vehicule, utilizate exclusiv în transportul public local de persoane sau în cazul unora dintre instituțiile subordonate MAI.

Sursa citată reintroduce procedura de retinere a certificatului de înmatriculare al vehiculului utilizat fără rovinietă valabilă, până la achitarea amenzilor.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonantei, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură si Investitii Străine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale.

 

Autor AmosNews 11 Iulie 2013, 09:40 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate