Propunerile de modificare si completare a circulatiei pe drumurile publice, in dezbatere publica

De A.Frangu 12 Septembrie 2013, 00:25 Auto
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Proiectul de act normativ urmăreşte adoptarea unor măsuri menite să prevină şi să combată principalele cauze generatoare de accidente, în special a celor ce produc consecinţe grave şi deosebit de grave - pierderi de vieţi omeneşti, răniţi grav sau pagube materiale importante.

Spre exemplu, în anul 2012, din totalul de 26.927 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vitezei, neacordării priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau a consumului de băuturi alcoolice, au fost produse 10.513 accidente, soldate cu 805 persoane decedate, 3.994 persoane rănite grav şi 10.125 persoane rănite uşor.

În acest sens, actul normativ supus dezbaterii publice introduce mărirea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, pentru o serie de abateri punctuale ce reprezintă principalele cauze generatoare a celor mai grave accidente rutiere. În această categorie se înscriu, printre altele, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, neacordarea de către conducătorul autovehicului a priorităţii de trecere pentru pietoni sau conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus.

Proiectul stabileşte şi obligaţia pentru conducătorii de autovehicule de a se asigura că persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive omologate.

Actul normativ supus dezbaterii publice propune ca în cazul în care amenda aplicată pentru contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei pe drumurile publice nu este achitată în termen de 30 de zile, se suspendă în mod automat dreptul de a conduce, până când contravenientul face dovada plăţii amenzii.

Proiectul de faţă instituie şi obligaţia cumpărătorului unui autovehicul de a solicita autorităţilor competente, în termen de 60 de zile, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în caz contrar operând de drept suspendarea înmatriculării autovehiculului.

Textul documentului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de Internet a MAI: www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, în termen de 10 de zile.

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne


 

Autor A.Frangu 12 Septembrie 2013, 00:25 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate