Noua lege privind taxa auto nu are aplicare retroactiva si nu poate fi atacata în justitie

De AGERPRES 15 Ianuarie 2012, 16:14 Auto
Noua lege privind taxa auto nu poate fi considerata ca o aplicare retroactiva si nu poate fi atacata în justitie, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la postul public de radio.
"Nu este vorba despre retroactiv pentru ca nu retroactiv platesc aceasta taxa, ci la prima vânzare. Eu nu sunt obligat sa vând masina si nu oblig pe nimeni sa-si vânda masina.

Daca nu vrea sa-si vânda masina, nu-si vinde masina. Dar daca fiecare se hotaraste sa-si vânda masina este obligat sa plateasca taxa, dar nu retroactiv, ci începând de acum.

Am fost duminica trecuta într-o piata de masini si vreau sa va spun ca poti sa cumperi o masina de 3-4 ani vechime pentru care nu trebuie sa platesti taxa de înmatriculare, sa zicem un VW Passat, care este totusi o masina bunicica, la 6-7.000 de euro.

Deci, pe piata auto, vor fi de acum încolo mai multe masini care nu sunt mai vechi de zece ani sau de opt ani. Ne orientam spre masini care polueaza mai putin", a explicat Borbely.

Oficialul MMP a precizat, totodata, ca noua taxa auto nu a fost impusa de pe o zi pe alta, iar cei care voiau sa-si vânda masinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 puteau sa faca acest lucru în ultima jumatate de an.

"Toata lumea stia înca din luna august (2011 - n.r.) si cred ca de cel putin o suta de ori am spus lucrul acesta, ca va fi introdusa o taxa noua. Cei care voiau sa-si vânda masinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 au avut la dispozitie cinci luni sa faca acest lucru daca nu voiau sa plateasca. Noi n-am impus de pe o zi pe alta aceasta taxa", a spus ministrul Mediului.

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, a intrat în vigoare începând de vineri, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial si la doua zile dupa aprobarea în Guvern a normelor care fac posibila punerea în practica a actului normativ.

Astfel, potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor /MMP/, noua Lege prevede ca taxa auto sa fie platita o singura data, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculeaza pentru prima data în România, indiferent daca autovehiculul este produs în tara sau strainatate, cât si pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator.

Noua taxa se aplica numai masinilor care se înmatriculeaza începând din 13 ianuarie 2012, data la care intra în vigoare noua lege.

 

Autor AGERPRES 15 Ianuarie 2012, 16:14 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate