CSA modifica legislatia cu privire la RCA

De AmosNews 01 Decembrie 2011, 20:16 Auto
Asiguratorii care nu îsi îndeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le îndeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de întârziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite.

Totodata, pentru politele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor în sedinta de marti, 29 Noiembrie 2011.

“Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor înregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin îmbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a discutat si analizat propunerile de modificare a reglementarilor privind RCA împreuna cu asociatiile profesionale ale pietei de asigurari – UNSAR si UNSICAR.

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vânzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfârsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au însa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare.

Alte modificari aduse Normei privind asigurarea RCA, ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite, sunt:

Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului  respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii;

Termenul în care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

În cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, în termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

Începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european, astfel:

-pentru pagubele materiale produse în unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a României;
-pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse în unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a României.

În situatia în care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt în neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele  puse la dispozitie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificarile prezentate vor intra în vigoare la data publicarii acestora în Monitorul Oficial.


 

Autor AmosNews 01 Decembrie 2011, 20:16 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate