Anvelopele de iarnă devin obligatorii de la 1 noiembrie până la 1 martie

De AmosNews 28 Iunie 2011, 23:37 Auto
Camera Deputaţilor a adoptat astăzi Ordonanţa Guvernului prin care se impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece.Actul a  fost votat de 153 deputaţi, în timp ce 123 au fost împotrivă, iar unul s-a abţinut.

Proiectul de lege prevede sancţionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă cu reţinerea talonului auto şi amendă de până la 4.000 de lei.

Textul de lege mai prevede ca vehiculele de transport de marfă de peste 3,5 tone şi a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri să fie echipate cu lanţuri. În caz contrar, conducătorii auto ar putea rămâne fără talon şi riscă să fie amendaţi cu minimum 2.500 şi maximum  4.000 de lei.

Actul normativ stipulează aplicarea de către Registrul Auto Român a sancţiunilor referitoare la starea tehnică a autovehiculelor comerciale în cazul controalelor tehnice efectuate de către RAR împreună cu Poliţia Română.

Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă se impune începând cu data de 1 noiembrie a fiecărui an până la 1 martie.Sunt acceptate şi cauciucurile all-seasons ca fiind anvelope de iarnă.

Actul normativ permite utilizarea lanţurilor antiderapante, însă numai pe drumurile acoperite de zăpadă, iar pe alte suprafeţe se aplică sancţiuni pentru deteriorarea carosabilului. Sancţiunile cuprind amendă, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor.


 

Autor AmosNews 28 Iunie 2011, 23:37 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate