XL la anvelope – Ce înseamnă si de ce este important?

De Frimu Ghinea 23 Iunie 2022, 19:28 Auto

XL la anvelope

Cumpărătorii pot crede la prima vedere că achiziția unui set de anvelope ranforsate este o decizie ușoară. Adevărul este că fără informațiile necesare în acest sens, alegerea poate fi foarte dificilă și decizia dificil de luat. Unele anvelope au o inscripția XL (extra load), nu pentru că sunt mai mari decât anvelopele normale, ci pentru că pot susține o greutate mai mare decât acestea.

Găsim ”XL” la cauciucuri pentru toate tipurile de sezon inclusiv pe anvelope all season, care au din construcție această calitate.

Aceste anvelope se numesc anvelope ranforsate și sunt potrivite pentru vehicule grele sau cu motoare foarte puternice. Mai exact, rigiditatea flancurilor îi permite să reziste la sarcini, presiuni și solicitări mai mari. Anvelopele ranforsate au un marcaj specific pe flanc. Eticheta poate conține XL, XLD, RFD, RF, EXTRA LOAD, REINF sau RENFORT. În cele mai multe cazuri, standardul XL tinde să înlocuiască toate celelalte standarde.

Unele mașini pot fi echipate cu anvelope cu indici de greutate mai mici decât cel aprobat în manualul tehnic, dar care nu depășesc sarcina maximă admisă. De asemenea, pot fi montate anvelope cu capacitate de încărcare mai mare decât anvelopele omologate, numite XL sau anvelope ranforsate. O anvelopă ranforsată este o anvelopă care are o carcasă mai rezistentă decât o anvelopă obișnuită, dar are aceeași dimensiune.

Anvelopele XL pot fi folosite în locul anvelopelor obișnuite, astfel încât anvelopele întărite au pereți laterali mai groși și mai puternici pentru a susține greutatea suplimentară și presiunea mai mare. Specialistii vadrexim.ro ne recomandă ca, dacă mașina este proiectată să ruleze numai cu anvelope XL, atunci ar trebui să fie întotdeauna folosite doar aceste tipuri de anvelope.

anvelope auto

Informațiile de pe flancul anvelopei ranforsate

Alegerea unei anvelope ranforsate se bazează în mare măsură pe informațiile scrise pe flancul acesteia. În primul rând, dimensiunea anvelopei trebuie să corespundă cu dimensiunea din cartea tehnică. Lățimea în milimetri, înălțimea și diametrul jantei care poate fi montată și R-radial, straturile structurale a anvelopei aliniate radial, trebuie respectate cu exactitate. Informații suplimentare sunt notate pe peretele lateral al anvelopei, care ajută la selectarea modelului corect:

Indicele de greutate

Indicele de sarcină sau de sarcină este reprezentat de două sau trei cifre și reprezintă masă maximă în kilograme pe care o poate suporta anvelopa atunci când este umflată la presiunea recomandată. De exemplu, în cazul unei anvelope cu un indice de încărcare de 98, capacitatea de încărcare a anvelopei afișată este de 750 kg. În același timp, este posibilă montarea anvelopelor ranforsate cu un indice mai mare decât anvelopele certificate.

Indicele de viteză

Indicele de viteză al anvelopei ranforsate arată viteza maximă permisă de anvelopă. Indicatorii de viteză sunt reprezentați prin litere, cum ar fi litera T care indică faptul că o mașină cu un anumit tip de anvelopă poate atinge în siguranță o viteză maximă de 190 km/h.

Clasa de aderență, consum de carburant și zgomot la rulare

Orice anvelopă, ranforsată sau nu, are aceste caracteristici gravate pe lateral.

De exemplu, clasa de aderență pe teren umed arată cât de repede frânează anvelopele pe suprafețe umede, în timp ce consumul de combustibil determinat de anvelope este un rating similar cu cel al aparatelor electrocasnice.

Nu în ultimul rând, nivelul de zgomot al anvelopelor ranforsate se referă la decibelii produși de zgomotul extern, nu la zgomotul din interiorul habitaclului.

anvelope vadrexim

Stilul de condus și tipul de drum pe care circulăm influențează alegerea anvelopei extra load

Alegerea anvelopelor ranforsate se bazează și pe stilul de condus al proprietarului, propriile obiceiuri și propriile preferințe. Modelele de anvelope ranforsate oferă performanțe excelente de frânare, manevrabilitate bună, kilometraj excelent sau consum redus de combustibil, excelând în același timp pe teren accidentat sau noroios. Prin urmare, unii șoferi ar putea fi interesați să obțină mai mult confort pe volan pentru plăcerea condusului, optând în același timp pentru anvelope întărite pentru a susține greutatea și sarcina mașinii.

Din punct de vedere al drumurilor cu anvelope ranforsate, aceste modele sunt special concepute pentru a face față diferitelor provocări de pe drum, de la drumuri de țară, pietriș, piatră cubică sau nisip, până la drumuri noroioase. În cazul în care doriți mai multe accesați vadrexim.ro .

 

(P)

 

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 23 Iunie 2022, 19:28 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii