Programul Prima Masina 2020. Conditii si caracteristici

De Frimu Ghinea 05 Mai 2020, 19:15 Auto

programul prima masina

Ministerul Finantelor aloca pentru anul in curs 5000.000 de lei pentru Programul Prima Masina, pe baza sumelor contractate in anul anterior. Prin acest program, statul garanteaza 50 de procente din creditul pentru achizitionarea unui nou autoturism, acest lucru insemnand ca romanii pot sa cumpere un autoturism cu valoarea de 10.000.000 de lei cu ajutorul acestui program.
Specialistii de la odat.ro prezinta conditiile generale pe care o persoana trebuie sa le intruneasca pentru a putea primi aceasta finantare.

Ce se poate cumpara prin Programul Prima Masina 2020?

Persoanele care au implinit 18 ani si care vor sa isi cumpere prima masina noua, pot sa acceseze programul si trebuie sa dovedeasca printr-o declaratie pe proprie raspundere, faptul ca nu au mai avut un autoturism nou cumparat in cadrul acestui Program.

Noua masina va fi cumparata prin credit, in cele mai bune conditii, iar persoana care vrea sa participe la Programul Prima Masina 2020 beneficiaza de garantia statului si primeste o jumatate din credit. Acest program implica si plafoane de creditare pentru anumite masini. In cazul autoturismelor care sunt propulsate termic, cea mai mare suma alocata poate fi de 50.000 de lei plus TVA.

In cazul masinilor hibrid, plafonul este la 100.000 de lei, iar in cazul masinilor electrice plafonul este la 150.000 de lei.

Conditiile de participare si avansul

Creditul poate fi luat pentru maxim 5 ani, iar avansul solicitat este minim 5 procente din pretul masinii, in cazul celor care au propulsie termica. Pentru masinile hibrid avansul este de 25% iar pentru masinile electrice sau hibrid electrice, avansul este de 30%.

Banca accepta si codebitori pentru a completa, unde este cazul, venitul solicitantilor. Pentru a calcula venitul net se vor lua in calcul veniturile certe, care au caracter permanent pe intreaga perioada de creditare. Sunt acceptate venituri nete certe cum sunt salariile, pensiile si activitatile independente, dividendele, contractele de colaborare si contractele pe drepturi intelectuale.

Se impune ca masina sa fie achizitionata de la companii care au ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor. Pentru aceste masini, polita de asigurare CASCO este obligatorie. Atat vehiculul cumparat cat si CASCO sunt ipotecate de banca si de stat. In cadrul acestui proiect este acceptata si rambursarea anticipata a creditului, oricand inainte de data scadenta si nu exista comisioane speciale.

Cum se calculeaza dobanda

Pentru ca este vorba despre un credit, acesta vine insotit si de o dobanda, care respecta o formula de calcul standard, indiferent de banca implicata in oferirea creditului. Dobanda se calculeaza astfel: IRCC+2.90 p.p. Dobanda poate varia tinand cont de valoarea pe care indicele de referinta IRCC o are. De asemenea, trebuie mentionat ca dobanda este de minim 5.26%, atunci cand indicele IRCC este 2.36%. Exemplul a fost luat pe baza cotatiei ultimului trimestru din 2019, care a fost publicat in decembrie de catre BNR.

Persoanele care vor sa aplice pentru programul Prima Masina, trebuie sa contacteze in primul rand banca de la care vor sa obtina creditul pentru a afla pe larg toate conditiile si pentru a determina daca se incadreaza, pe baza simularilor, la un astfel de credit, sau ce trebuie sa faca pentru a se incadra.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 05 Mai 2020, 19:15 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii