Ce risti daca nu ai anvelope de iarna la masina

De Frimu Ghinea 15 Septembrie 2022, 23:58 Auto

 

cele mai bune amvelope de iarna

Ce risti daca nu ai anvelope de iarna la masina 

In sezonul rece, una dintre preocuparile majore ale soferilor sunt anvelopele de iarna. De cativa ani, ei nu mai sunt conditionati de temperaturile de afara sau de sosirea iernii pentru a schimba anvelopele de vara cu cele de iarna, ci devine obligatorie dotarea masinilor cu acestea doar daca pe carosabil s-a depus zapada sau este polei. Cei care nu respecta aceasta regula pot fi sanctionati.

Cand se monteaza cauciucurile de iarna

Dupa cum prevede legea, soferii din Romania sunt obligati sa aiba masini echipate corespunzator atunci cand se afla in trafic. Unele conditii de iarna, cum ar fi zapada, poleiul, chiciura sau inghetul obliga autoturismele si autoutilitarele, dar si alte vehicule de transport sa se conformeze si sa beneficieze de cauciucuri de iarna.

Daca un sofer pleaca la drum lung, iar pana la destinatie iarna si-a intrat in drepturi, in diverse localitati ce vor fi tranzitate fiind deja zapada sau gheata, el este obligat ca pe respectivele portiuni de drum sa aiba anvelope pentru sezonul rece.

Potrivit Codului Rutier, cine nu respecta aceste prevederi intra in sfera contraventiei si va fi sanctionat cu amenda. In plus, autovehiculele de transport marfa care au o masa totala maxima autorizata ce depaseste 3,5 tone, precum si cele cu mai mult de noua locuri pe scaune care transporta persoane trebuie sa mai fie dotate si cu lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Astfel, purtarea cauciucurilor de iarna este obligatorie de cand incepe sa ninga si pana cand carosabilul nu mai este acoperit de zapada sau gheata.

Care sunt sanctiunile

Cei care conduc autovehicule pe drumuri publice care sunt acoperite cu gheata, zapada sau polei fara ca acestea sa fie dotate cu cauciucuri de iarna vor fi sanctionati de politisti cu 9-20 puncte de amenda (conform clasei a IV-a de sanctiuni), care sunt echivalente cu sume cuprinse intre 1.305-2.900 lei.

Acestea sunt clasele de sanctiuni:

  • I – 2-3 puncte amenda;

  • II – 4-5 puncte amenda;

  • III – 6-8 puncte amenda;

  • IV – 9-20 puncte amenda;

  • V – 21-100 puncte-amenda.

In acelasi timp, conducatorii auto care sunt prinsi fara cauciucuri adecvate in conditii de iarna  risca sa ramana si fara certificatul de inmatriculare al masinii.

Risc mai mare de accidente

Pe langa riscul de a fi amendati sau de a le fi ridicat talonul masinii, soferii mai au inca un motiv, chiar mai important, de a cauta pe odat.ro cele mai bune anvelope de iarna. Este vorba despre faptul ca un autoturism se va conduce mai bine, chiar si in conditiile unui carosabil alunecos, caz in care anvelopele de vara ar face autoturismul sa patineze, fara a mai putea fi controlat. Problema cea mai mare apare in special in cazul drumurilor inclinate sau al curbelor, acolo unde cauciucurile neadecvate ar creste foarte mult riscul de producere al unui accident.

Prin echiparea automobilelor cu cauciucuri de iarna, soferilor li se impune instantaneu un stil de condus mai prudent, precum si viteze mai mici.

Este cunoscut faptul ca anvelopele de iarna inregistreaza performante foarte bune chiar si atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, dar si in cazul drumurilor umede sau inzapezite. Fiind confectionate dintr-un cauciuc calitativ, aceste anvelope sunt mai flexibile si mai moi, in comparatie cu cele de vara, ceea ce inseamna ca asigura o aderenta buna, iar distanta de franare este mai scurta pe carosabilul alunecos sau inzapezit.

Expertii de la ODAT.ro ii indeamna pe soferi sa-si achizitioneze cauciucuri de iarna de la magazine de incredere, cu vechime pe piata, pentru ca achizitia lor sa fie una fericita.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 15 Septembrie 2022, 23:58 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii