Ziua Naţională fără Tutun, 15 noiembrie

De Redactia 15 Noiembrie 2018, 10:12 Atitudini

zi fara tutunZiua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun precum şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Anul acesta, Ziua Națională Fără Tutun, are ca temă ”Tutunul distruge inimi. Alege sănătatea! ”. Obiectivul temei este dedicat asocierii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, campania propunându-și să evidențieze factorul de risc major în declanșarea bolilor cardiovasculare – tutunul. Infarctul de miocard, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalității, este una dintre consecințele fatale ale dependenței de nicotină.

Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi și pasivi şi să creeze oportunități de promovare a sănătății inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Brăila desfășoară în această săptămână activități dedicate Zilei Naționale fără Tutun, atât în municipiu, cât și în județul Brăila, în mediul școlar și în comunitatea locală. Sunt realizate dezbateri pe tema fumatului și a consecințelor asociate în școlile gimnaziale ”Mihail Sadoveanu”, ”Ion Creangă”, Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Liceul Teoretic ”N. Iorga” , o activitate de sensibilizare a opiniei publice din comunitate, împreună cu voluntarii centrului și ANMRF ”Louis Pasteur” – filiala Brăila.

În parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila vor fi realizate trei activități  dedicate acestui eveniment, în localitatea Însurăței a  județului Brăila, în unitățile de învățământ - gimnazial și liceal și Casa de Cultură a orașului.
***
Datele ultimului studiu privind prevalența consumului de droguri în rândul liceenilor din județul Brăila au evidențiat că jumătate (51%) dintre elevi că au fumat cel puţin o dată în viaţă, doi din cinci (41%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar o treime (32%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile.

Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.

Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG BRĂILA   

 

Autor Redactia 15 Noiembrie 2018, 10:12 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii