Întâlnire de suflet între reprezentanții Grupului de Inițiativă din Alba Iulia și etnicii români din Vidin

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 24 Septembrie 2018, 20:34 Atitudini

delegatie Alba IuliaÎn zilele de 22 și 23 septembrie 2018, o delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, s-a aflat în vizită în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.

Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni. Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de cărți (400) și rechizite școlare (20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.

Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina” a rezerviștilor militari, Filialei  Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Despărțământului ASTRA Alba. La sediul uniunii ne-a întâmpinat președintele dr. Ivo Gheorghiev, doamna profesoară Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.

Cuvântul de bun-venit a fost rostit de președintele uniunii, dr. Ivo Gheorghiev, care a arătat că aceste legături între românii din țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență și pentru făurirea unității naționale.

intalnire VidinAspecte despre dorința fraților din sudul Dunării, de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin.

Președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei a transmis salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare. Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți. De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

În încheiere, domnul președinte dr. Ivo Gheorghiev a multumit  pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia. De ambele părți s-a exprimant dorința de a întări pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni.
    
A consemnat,
Col(r)dr.ing. Avădanei Constantin
Președintele Grupului de Inițiativă ,,CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 24 Septembrie 2018, 20:34 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii