Grupul de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” a fost prezent la „SERBĂRILE NAȚIONALE – TEBEA 2018”

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 10 Septembrie 2018, 10:23 Atitudini

mormant Avram IancuDuminică, 9 septembrie 2018, o delegație a Grupului de Inițiativă din Alba Iulia, condusă de președintele acestuia, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei  a răspuns invitației Prefecturii județului Hunedoara de a lua parte la marile sărbători de la Panteonul din Țebea, închinate memoriei lui Avram Iancu, de la moartea căruia se împlinesc 146 de ani.

În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a românilor, evenimentele de la Țebea au căpătat o semnificație deosebită, participanții trăind momente emoționante, de aducere aminte, prin cuvântul vorbitorilor, de evenimentele importante ale revoluțiilor de la 1848 din Țările Române, dar și de specificul revoluției din Transilvania, condusă de Avram Iancu.

Avram Iancu a fost, în 1849, conducătorul Țării Moților, comandând armata românilor din Transilvania, aliată cu cea austriacă, împotriva trupelor lui Lajos Kossuth. A rămas celebră chemarea sa la luptă adresată moților: „Amu-i vremea faptelor. NO, HAI!”. În fruntea oștilor de țărani a organizat apărarea în Munții Apuseni și a respins desele atacuri ale trupelor maghiare, venite din Ungaria, și care erau superioare ca număr și ca armament. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj.

Crăișorul Munților va rămâne, datoritã faptelor sale extraordinare, încrustat pentru eternitate pe frontispiciul panteonului marilor personalități istorice ale acestei țări, care au făcut posibilă dăinuirea în timp a națiunii noastre. El este considerat cel mai mare erou  national al românilor din Transilvania, cu merite exceptionale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul  strămoșesc, fostul  conducător al revolutiei române din 1848-1849 din Transilvania fiind declarat Erou al Națiunii Române.

Înainte de moarte a lăsat următorul testament: „Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocma acuma cu întristare văd, că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dar și hotărât dispun că după moartea mea, toata averea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi; tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele”.

delegatie Alba IuliaPrintre membrii delegației de la Alba Iulia s-au aflat: președintele Filialei Alba „Gemina” a rezerviștilor militari, gl(r)ing. Ioan Belci, vicepreședintele Fundației „ Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, col(r)ing. Gabriel Grigoraș, președintele Filialei jedețene Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col(r) Ioan Galdea, reprezentanți ai societății „Avram Iancu” din Alba Iulia, societate care a fost și organizatoarea deplasării delegației din Alba Iulia la Țebea.

O prezență distinctă la fetivități a fost delegația Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din București, în frunte cu col(r) Petru Gurău și col(r) Anișoara Satnoianu. De asemenea, am avut alături de noi și delegația Filialei jedețene Dolj, din aceeași asociație, condusă de col(r)Florescu Marinel. Toate aceste asociații și filiale au depus câte o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu.

La începutul ceremoniilor, președintele Grupului de Inițiativă a înmânat diploma aniversară „Centenar Marea Unire”, prefectului județului Hunedoara, domnului Fabius Tiberiu Kiszely și subprefectului județului, domnului Dorel Ovidiu Bretean.

Țebea a constituit încă o comemorare a eroilor neamului, în acest an Centenar, printre multe altele care au fost și vor fi trecute în calendarul de activități al Grupului de Inițiativă
    
A consemnat,
Col(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 10 Septembrie 2018, 10:23 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii